Nagy a szakadék a magyar fizetések között

Fotó: MTI/EPA / Katja Hrisztodolu

-

Bár minden megyében nőtt az átlagkereset, az eltérések óriásiak.


Az elmúlt időszakban - az idei év első negyedévében is - jelentősen emelkedtek a nettó átlagbérek Magyarországon. Az országos átlagos nettó fizetés - adókedvezmények nélkül - az első negyedévben közel 169 ezer forint volt, ami jelentős, 7,7 százalékos növekedés a múlt év első negyedévében mért átlagos nettókhoz képest. A növekedésben szerepet játszik, hogy az idén 1 százalékponttal 15 százalékra csökkent a személyi jövedelemadó, ugyanakkor nőtt a minimálbér.


A Buksza arra is kíváncsi volt, hogyan alakult a különböző megyékben a nettó átlagfizetés, mivel az országban korábban jelentős különbségek voltak, és a friss adatok szerint továbbra is óriásiak az eltérések.Budapest továbbra is utcahosszal vezeti a listát. Az első negyedévben a fővárosi nettó átlagfizetés 218,3 ezer forint volt, ami 8,7 százalékos növekedésnek felel meg. A legmagasabb mértékű béremelkedés Nógrád megyében tapasztalható, majd Vas megye és Komárom-Esztergom következik, utóbbi három megyében 10,8-9,1 százalékos volt a bérnövekedés.


A sor végén Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya áll, ezekben a megyékben ugyanis mindössze 4,5-5,9 százalékkal nőttek az átlagos nettó fizetések. Az országon belüli különbségeket jól mutatja, hogy Budapest után Győr-Moson-Sopronban a legmagasabbak a nettó fizetések, de ott már csak 169,4 ezer forint az átlagos nettó bér. Szabolcsban a legalacsonyabbak a nettók, az ottani 116,5 ezres összeg lényegében a fele a budapesti átlagnak.

Részletes területi adatok a cikkben szereplő interkatív infografikán láthatók.