Nadrágot kaphat a Dávid-szobor

Fotó: AFP / ALBERTO PIZZOLI

-

Szentpéterváron szavazást indítanak arról, hogyan öltöztessék fel Michelangelo Dávid-szobrának a városban felállított másolatát, amelyet többen erkölcstelennek találtak.


Egy felháborodott hölgy múlt héten tett panaszt a gyerekjogi biztosnál, miszerint Dávid meztelensége rontja a város történelmi jellegét, és „elferdíti” a gyermekek lelkét – a Fidelio beszámolója szerint. A közel kétméteres, műanyagból készült másolat májusban érkezett a városba a Michelangelo. World Creation címet viselő kiállítás részeként, amely a Szent Anna lutheránus templomban lesz látható október végéig.

„Hogyan lehet kiállítani ezt a fickót nadrág nélkül Szentpétervár közepén, egy iskola és egy templom mellett?” – kéri számon a döntéshozókat levelében az erkölcscsősz hölgy. Az ügyintézők próbálták meggyőzni őt, hogy a városban más meztelen szobrok is láthatóak már hosszú évek óta, de ő elhatározta, hogy az összes létező hatóságnál követelni fogja a mű mielőbbi ellehetetlenítését. A tiltakozáshoz szülők és tanárok is csatlakoztak.

A kiállítás szervezői szolgálatkésznek bizonyultak, és elhatározták, hogy a nyilvánosság kezébe adják az ügy rendezését. „Dress David” néven egy hónapos tervpályázatot hirdettek, amelyen ötleteket várnak arra, hogyan öltöztessék fel a reneszánsz műalkotást. Augusztus 16-ától egy hétig online lehet majd szavazni a legjobb tervre. A voksolás résztvevői arra is szavazhatnak, hagyják-e meztelenül a szobrot eredeti állapotában, ahogy már évszázadok óta látható.

„A győztes ötlet alapján elkészítjük a ruhát, majd egy ünnepélyes ceremónia keretében augusztus 30-án felöltöztetjük Dávidot – vagy ez lesz, vagy nem csinálunk semmit” – ismertette a következő lépést a kiállítás egyik szervezője. Addig is egy fekete, kör alakú tárggyal látványosan lefedték a kifogásolt testrészt, nehogy megsebezze az elhaladó iskolások lelkét.

Nem ez az első eset egyébként, a szobor meztelensége ellen egyszer már egy japán városban is tiltakoztak.