Nadalt történelmi meccsen verték el

Fotó: AFP / WILLIAM WEST

-

Életében másodszor kapott ki Nadal Grand Slam-torna nyitókörében: Verdasco visszavágott neki a 2009-es történelmi vereségért, ugyanazon a pályán, Melbourne-ben.


Australian Open, első forduló:
Nadal (spanyol, 5.)–Verdasco (spanyol) 6:7 (6-8), 6:4, 6:3, 6:7 (4-7), 2:6

A hétfői bundabotrány után kedden a legszebb arcát is megmutatta a tenisz: Rafael Nadal és Fernando Verdasco újabb klasszikus csatát játszott az Australian Openen.

A két balkezes spanyol 2009-ben a torna történetének egyik legnagyobb meccsét játszotta: a végsőkig kihajtották magukat az öt óra 14 perces csatában, a szinte esélytelen Verdasco 95 nyerőt ütött, de ez is kevés volt az akkor csúcson lévő Nadal ellen. Hogy mennyire kemény volt a 6-7(4), 6-4, 7-6(2), 6-7(1), 6-4-es meccs, azt Nadal nyilatkozata is jelzi: ahogy hétfőn elmondta, azóta is sokan kérdezgetik arról a találkozóról – pedig játszott ő azért egy-két emlékezetes meccset. Az akkori elődöntő után szerezte meg Nadal az eddigi egyetlen AusOpen-győzelmét, Roger Federer legyőzésével.


Verdascónak a mostani meccsen is akadtak kemény pillanatai


Verdasco viszont kissé keserűen azt mondta, azért „nem a legjobb érzés, hogy egy vesztes meccsemre emlékeznek a legjobban”.

A mostani AusOpen első fordulójában ismét összekerült a két játékos. Nadal már a csúcson túl is esélyesnek számított, de Verdasco megint nagyon felszívta magát. Az első szettet rövidítésben nyerte a madridi születésű Verdasco, intő jel lehetett ez Nadalnak, aki az utolsó hat kemény pályás meccséből ötöt elveszített balkezes játékos ellen.

Azonban a következő két játszmában Nadal akarata érvényesült, Verdasco kicsit fáradni is látszott, már nem indult el minden labdáért. Nadal fordított, és úgy tűnt, övé lehet a negyedik szett is, ezzel pedig lezárja a meccset. Verdasco azonban a negyedik játszma legvégén, az utolsó pillanatban túltette magát egy mélyponton, eljutott egy újabb rövidítésig, és újra megnyerte azt. Ezzel lett 2:2, jöhetett a döntő játszma.Ekkor már pontosan négy órája ment a meccs, Nadal talán még sosem játszott ennyit egy Grand Slam-torna első fordulójában. A 14-szeres GS-győztes azonban gyorsan elhúzott 2:0-ra, majd két bréklabdája is volt a 3:0-hoz. Verdasco azonban feltámadt poraiból, megvédte az adogatását, majd további négy játékot nyert zsinórban (5:2). Nadalnak a meccsben maradásért kellett adogatnia. Vezetett ugyan 30:15-re, de Verdasco fogadójátéka annyira összeállt, hogy innen is fordítani tudott, behúzta a szettet és a meccset is.

Verdasco mindössze a harmadik meccsét nyerte Nadal ellen, 14 vereség ellenében. Nadal életében másodszor kapott ki GS nyitófordulójában a Steve Darcis elleni 2013-as wimbledoni vereség után, most 42-2 a nyitókörös mérlege.„Muszáj ennem, ha nem eszem, meghalok – kezdte a válasz helyett Verdasco a négy óra 41 perces csata utáni interjút. – A döntő szettben elkezdtem nyerő tenyereseket ütni, nem tudom, hogyan. Csak becsuktam a szememet, és minden pályára ment. Már a negyedik szett végén elkezdtem jobban adogatni, és agresszívebben játszani.”

A kérdésre, hogy ütött-e már valaha ilyen hosszú ideig ennyire keményen, azt mondta: „hát igen, 2009-ben. Ez valamivel rövidebb meccs lett, de nem hiányzik, hogy megdöntsem azt a rekordot”. Jól látszik, mennyire mély nyomot hagyott benne az a történelmi meccs, amelyen egy GS-döntő lehetőségét bukta el. Ezúttal 91 nyerőt ütött, míg Nadal csak 37-et. A következő fordulóban a szintén nem kiemelt Dudi Sela vár majd rá.