Nadal beperelte az őt doppingolással vádoló francia exminisztert

-

Roselyne Bachelot szerint a spanyol teniszező 2012-ben nem sérült volt, hanem doppingolt, és azért nem indult versenyeken, nehogy ez kiderüljön.


Rafael Nadal egy párizsi bíróságon indított jó hírnevének megsértése miatt jogi eljárást a korábbi francia egészségügyi és sportminiszter, Roselyne Bachelot ellen. A posztot még 2007 és 2010 között Nicholas Sarkozy kormányában betöltő exminiszter idén márciusban egy Marija Sarapova doppingügyét feszegető tévéműsorban vádolta meg a korábbi világelső spanyol teniszezőt.


Az exminiszter szerint csak színlelte Nadal a sérüléseket


Bachelot akkor azt mondta, hogy Nadal 2012-ben valójában nem térdsérülése miatt hagyta ki az év második felét, hanem azért, hogy ne derüljön ki, hogy pozitív doppingmintát adott.

„Ezzel a perrel nem csupán az integritásomat, és a rólam, mint sportolóról kialakult képet szeretném megőrizni, de mindazokat az értékeket és eredményeket is, melyeket elértem pályafutásom során” – idézi a 14-szeres Grand Slam-győztest a Sky Sports.

Nadal kijelentette, hogy a perrel továbbá szeretne mindenkinek üzenni, aki esetleg követné Bachelot példáját, és őt doppingolással vádolná meg a jövőben. „Mindenkinek szól az üzenet, aki a jövőben doppingolással vádolna meg egy sportolót bármilyen alap vagy bizonyíték nélkül” – mondta Nadal.

A per elindítása mellett Nadal – aki rendre szembesült doppingvádakkal, de soha nem adott pozitív mintát – a Nemzetközi Teniszszövetségtől (ITF) kikérte az összes eddig adott mintájának vizsgálati anyagát, bizonyítva, hogy mindig tiszta volt.

„Kérem, hogy tegyék nyilvánossá az összes rólam szóló információt – írta David Haggertynek, az ITF elnökének. – Tegyék nyilvánossá a biológiai útlevelemet, és az összes eddig elvégzett doppingvizsgálat eredményét.”

Nadal mellett több híres sportoló kiállt, köztük Zinedine Zidane, a Real Madrid focicsapatának vezetőedzője is. Nadal a klub tiszteletbeli tagja.


Régóta barátok (Roland Garros, 2005)


„Bánt, ami Rafa Nadallal történik, mert ő egy igazi úriember – mondta a francia tréner. – Egy olyan ember, aki már számos alkalommal megmutatta az értékeit, és akit mindenki szeret. Félre kell tenni ezeket a dolgokat, és csak arra kellene koncentrálni, hogy aki szereti a sportot, az szereti Rafa Nadalt is” – tanácsolta a mindig megfontolt Zidane.

Nadal a per végén még több rajongót szerezhet, ugyanis kijelentette, hogy amennyiben a bíróság a javára dönt és kártérítést ítél meg neki, akkor a teljes összeget egy nonprofit alapítványnak fogja felajánlani.