Nadal belelendül: Murray-t is legyőzte az ATP-vb-n

Fotó: AFP / JUSTIN TALLIS

-


A spanyol Rafael Nadal két szettben legyőzte a hazai közönség előtt szereplő Andy Murray-t a férfi teniszezők hétmillió dollár összdíjazású, londoni ATP-világbajnokságának szerdai második fordulós mérkőzésén, így nagy lépést tett a továbbjutás felé.

Az Ilie Nastaséról elnevezett kvartettben az ötödik helyen kiemelt Nadal és a másodikként rangsorolt Murray mellett a svájci Stan Wawrinka és a spanyol David Ferrer kapott helyet. A hétfői első körös mérkőzéseken Nadal Wawrinkát, míg Murray Ferrert múlta felül két szettben.

Az esti Wawrinka–Ferrer-mérkőzés akkor is továbbjutást érhet Nadalnak, ha a svájci nyer, és akkor is, ha a spanyol teszi ezt három szettben. A szezon során sok nehézséggel küzdő Nadalnak ez volt a 60. győztes mérkőzése az idényben, és hetedik év végi ATP-döntőjén ötödik alkalommal érheti el az elődöntőt.


Andy Murray számára pedig az a tét, hogy sikerül-e pályafutása során első ízben a világranglista 2. helyén zárnia az évet. Ez vagy akkor jöhet össze számára, ha megnyeri a tornát (amire még nem volt példa), vagy ha ugyanez nem sikerül Roger Federernek.

A Stan Smith-csoportban a világelső és címvédő szerb Novak Djokovic, a svájci Roger Federer, a cseh Tomas Berdych, valamint a japán Nisikori Kej szerepel.
A vb 1970 óta íródó történetében először nevezték el a csoportokat korábbi klasszisokról: az amerikai Smith nyerte az első, a román Nastase pedig 1971-ben a második versenyt.


Murray 16. alkalommal gratulálhatott Nadalnak


Eredmény, Ilie Nastase-csoport, 2. forduló:
Rafael Nadal (spanyol, 5.)–Andy Murray (brit, 2.) 6:4, 6:1
később:
Stan Wawrinka (svájci, 4.)–David Ferrer (spanyol, 7.) 21.00