Nácik, haza! – Hazaárulók! – Kossuth téri jelszópárbaj

Fotó: MTI / Németh György

-

A DK és radikális jobbosok egy időben tartottak rendezvényt a Parlamentnél.


A Demokratikus Koalíció több ezer szimpatizánsa és néhány száz nemzeti radikális egyszerre demonstrált szombat délután a budapesti Kossuth téren. A két tábort szakszerűen választotta el a rendőrsorfal – számolt be a történtekről a Klubrádió. A tüntetők átkiabáltak egymásnak, az egyik oldalról például a „Nácik, haza!”, a másikról a „Hazaárulók!” hangzott el sokszor, de a DK-elnök Gyurcsány Ferenc börtönbe juttatását is kívánatosnak nevezték a jobboldaliak – mondták a rádióban.


A vasárnapi népszavazáson a demokratikus, jóhiszemű Magyarország győzni fog – jelentette ki Gyurcsány a Parlament előtt, a kampányzáró sajtótájékoztatón, miközben a párt szimpatizánsai élőláncot vontak az épület köré.

Gyurcsány Ferenc a vasárnapi referendumról azt mondta, azzal megpróbálják elrabolni Magyarország tisztességének nagyobbik felét, véleménye szerint azonban a demokratikus ellenzék képes lesz ezt megakadályozni.


„Dacára a soha nem látott, agresszív, állami, közpénzből finanszírozott propagandának”,

bíznak benne, hogy vasárnap vereséget fognak mérni Orbán Viktorra és kormányára.


A népszavazás a DK számára nem az Európát valóban kihívások elé állító menekültkérdésről szól – jelentette ki. A bajbajutott emberek ugyanis nem Magyarországra akarnak jönni, legfeljebb átvándorolnak rajta. A miniszterelnök és kormánya az ország európai elkötelezettségét, humanizmusát kívánja megkérdőjelezni, erre mond a DK nemet azzal, hogy nem vesz részt egy „alkotmányellenes, tisztességtelen, emberietlen kampányban”.

Gyurcsány Ferenc szavai szerint az elmúlt napok, hetek dacára a kormány is érti és érzi, hogy a kampány eredménytelen lesz, a népszavazás el fog bukni, a jóhiszemű, demokratikus Magyarország pedig győzni fog.

Hozzátette, hogy szerinte vasárnap a távol maradók lesznek többen, akiktől azt kérte, mutassák meg, hogy létezik egy demokratikus, emberi Magyarország, „ahol nem az a kérdés, Illyésre utalva, hogy honnan jössz, ecsém, hanem hogy hová mész”.

Kijelentette, hogy az élőlánccal nemcsak a demokrácia és parlamentarizmus szimbólumává vált épületet védik, de Magyarország európai uniós tagságát is, mert hosszú távon ez a tét.