Nácik által lopott csillár lóghat a skót miniszterelnöki palotában

Forrás: Bundesarchiv

-

Vizsgálat indul, mert könnyen lehet, hogy 1945-ben egy olyan műkincset szerzett vissza Skócia Németországtól, amit már más visszaszerzett előtte.


A Bute House rajzszobájában lógó csillárt a palota hivatalos prospektusa szerint Felix Harbord találta 1945-ben Németországban, állítólag elhagyatottan hevert az utcán. Az angol belsőépítész akkoriban abból a megbízásból tartózkodott Németországban, hogy közreműködjön mintegy hárommilliárd font értékű kincs visszaszerzésében, amelyet a nácik zsákmányoltak a második világháború előtt és alatt.

A Simon Wiesenthal Központ szerint azonban elképzelhető, hogy a függőlámpát valójában egy olyan hivatalos gyűjtőpontról vitte el Harbord, ahol a már visszaszerzett műkincseket tárolták. Az intézet erről szóló jelentése 2008-ban született Erin Gibbons ír történész tollából, de az ügy csak most került nyilvánosságra.

A skót kormány közölte, hogy a palotát birtokló skóciai műkincs és műemlékvédelmi hatósággal együttműködve igyekszik megtudni, honnan származik a csillár.