Náci farepülős GoPro-videót látott-e már? Most fog!

Fotó: Matthias Kabel (CC-BY-SA 3.0) / Wikimedia Commons / Matthias Kabel (CC-BY-SA 3.0) / Wikimedia Commons

-

A karosszériát nem vitték túlzásba, ennél csak akkor lenne természetesebb élmény a repülés, ha szárnyakat növesztenénk. Ilyen repülni egy Schulgleiter SG38-cal Baden-Württemberg felett.


Schulgleiter SG38 – igen, ez egy fából készült repülő, amelyet a náci Németország épített 1938-ban azért, mert nem volt elég repülőgépük a pilóták kiképzéséhez. A körülbelül tízezres szériában fából gyártott gép tökéletesen alkalmas volt arra, hogy a Nationalsozialistisches Fliegerkorps (NSFK, Nemzetiszocialista Repülőegység) – a náci párt paramilitáris szervezete – pár ezer önkéntesét ki lehessen képezni rajta.


Az NSFK kiképzett katonái később bekerültek a német légierő (Luftwaffe) pilótái közé, így a Luftwaffében többségbe kerültek az erős náci ideológiai háttérrel rendelkező emberek. A fenti repülőgépből viszont mostanában is szoktak replikákat készíteni: egyrészt azért, mert ritkaság, hogy a második világháborúban könnyűszerkezetes fa gépeket használtak – még ha csak tanulásra is –, másrészt azért, mert baromi jól néz ki. Az alábbi videóban – amelyre a Sploiden bukkantunk – GoPrót szereltek egy ilyen gépre, amellyel aztán felszálltak a Baden-Württembergben fekvő Eutingen fölé.