Na tessék: itt egy újabb népbetegség

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Civilizációs népbetegség a csípőízületi kopás – írja a szombati Magyar Nemzet.


A napilapnak a Semmelweis Egyetem ortopédiai klinikájának igazgatója arról beszélt, hogy negyvenöt év felett gyorsul a genetikailag beprogramozott sejthalál a porcállományban. A felnőttkori elsődleges csípőízületi kopás pedig a genetikailag kódolt sejthalál következménye. Ez a betegség a rómaiaknál – ahol 26 év volt az átlagéletkor – ismeretlen volt, de ez a kórkép mára népbetegség lett. Így az előrejelzések szerint ez a betegség egyre többeket érint majd.


Természetesen a külső körülmények – például a túlsúly és más deformáció megjelenése a csípőízületben – is szerepet játszanak abban, hogy a szóban forgó betegség széles körben elterjedt. A 65–75 éves korcsoportban a népesség 70 százalékának van valamilyen ízületi kopása. Az életmód megváltoztatása – például a mozgás, illetve a kiegyensúlyozott étrend – segíthet abban, hogy minél később jelentkezzenek az ízületek kopásának jelei.

Sok esetben azonban a műtét elkerülhetetlen. A műtétet alapos kivizsgálás előzi meg. A beavatkozást 6-9 napos kórházi bennfekvés, majd rehabilitáció követi. A protézis beültetéssel az életminőséget jelentős mértékben javítani lehet, ami 15-20 évnyi panaszmentességet is jelenthet a páciens számára – írja a Magyar Nemzet.