Magyarország is vétózott egy homoszexuálisok helyzetét könnyítő ügyben

Fotó: AFP / PETER KOHALMI

-

Magyarország és Lengyelország az uniós igazságügyi és belügyminiszterek csütörtöki brüsszeli tanácskozásán mondott nemet az Európai Bizottság két rendelettervezetére, amelyek az eltérő állampolgárságú, de azonos nemű párok vagyoni viszonyait rendezték volna, túllépve ezzel a házasság hagyományos értelmezésén.


Az Európai Unió Tanácsában a soros elnökséget betöltő Luxemburg kezdeményezte az uniós igazságügyi miniszterek csütörtöki brüsszeli tanácskozásán az eltérő állampolgárságú, de azonos nemű párok vagyoni viszonyainak rendezését.


A első rendelet tervezetét az Európai Bizottság 2011-ben előterjesztette. A dokumentum a nemzetközi élettársi kapcsolatokban élők vagyoni viszonyait, ezen belül az öröklést, illetve a vagyonmegosztást rendező jogszabályokat harmonizálná az Európai Unió tagországaiban. A rendelet egyébként egyaránt vonatkozna a hetero- és homoszexuális párkapcsolatokra.

A második szabályozás az állampolgársági tekintetben vegyes házasságban élők vagyoni viszonyait rendezné, és a házastársi kapcsolat fogalmába a melegek házasságát is beleértené.