Na de mi lesz a Bálnában?

Három napos mókával indít a valaha volt szépreményű CET, amely ma már Bálna. A megnyitó napján az még nem derült ki, milyen programok várhatóak és mennyiből készülnek. Az viszont tuti, hogy a lézerfények senkinek nem fognak hiányozni.


A több mint harmincezer négyzetméter összterületű, csupaüveg épületből nem kevesebb, mint 11 772 négyzetméter bérelhető – és még mindig elég jól néz ki. Belülről is. A legalsó, -1. szintet a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága (CSAPI) működteti. Itt, ellentétben a többi szinttel, van is egy csomó, már kiadott üzlet. Patinás beülős, visszafogott borozgatós és vastag tárcájú vendégeknek fenntartott kávézós helyet is találtunk. Lehet válogatni biopiacon, a külföldiek feltankolhatnak pirospaprikával, Bálna Art Shop is van. Ugyan a megnyitó október végéről csúszott a novemberi hétvégére, még zajlik az üzletek építése.A kormány átnevezési akcióját nem kerülte el a megörökölt projekt. A befejezetlen, jogvitákkal küzdő hely neve hálás Laár-asszociációkat hordoz ugyan, azért a külföldi látogatóknak nem lesz könnyű dolga a kiejtésével. Sólyom után Bálna, két hungarikum, de legalább gyarapodik az állatkert. A fővárosi önkormányzat még tavaly július 25-én vette birtokba az épületet, miután az megkapta a használatbavételi engedélyt és sikerült megegyezni a kivitelező Porto Investmenttel. Az átadás így 2011 nyára óta csúszott.


Réz András szerint távol áll

A megnyitó után két dolog lett világos. Az új kereskedelmi és kulturális központként beharangozott Bálna szolgáltatási és programkínálata hiányos. Arról például, hogy ki és milyen víziók szerint vezetné a Bálna kulturális életét, egyelőre keveset tudni. Réz András, aki marketing-kommunikációs tanácsadóként dolgozott a Bálna-projekten, azt mondta a VS.hu-nak, a kulturális programok szervezése még „jóval távolabb áll”. Réz szerint a pénteki esemény inkább „kapunyitó” volt, semmint megnyitó. A látnivalók közül Réz a Budapest Galéria Budapesti merítés nevű kiállítását emelte ki. „Itt egészen kiemelkedő alkotók művei vannak. A kiállítás – legalábbis az én ízlésem szerint – baromi jól sikeredett.” Amit még érdemes lesz megnézni a Bálnában, az a hetvenes években készült Budapest-makett, amely az utóbbi időben nem igazán került nyilvánosság elé – utoljára október elején, a III. Makettfesztiválon lehetett látni. Kérdéses még az is, hogy milyen programokkal sikerül majd megtölteni az Event Hall nevű, ezerfős rendezvénytermet.


Bérlők a Bálnán belül

Gyurics Károlyné a Harmónia Reformház tulajdonosaként bérel üzletet a Bálnában. Hosszú várakozás előzte meg nyitást, de azóta rettenetesen felgyorsultak a dolgok. „A pályázatot nyáron nyertük el, ez nagyon rövid idő. Amikor a kivitelezés folyt, akkor mindenki örült annak, hogy a saját üzletét készíti… de még nem vagyunk sokan.” Tóth Tamás, a Jónás (itt felhívjuk a figyelmet a frappáns névválasztásra) Sörház egyik vezetője idén szeptemberben talált rá a lehetőségre, előtte közgázos diákként végignézte az egész építkezést. Az egyelőre két saját sörrel induló Jónással is gyorsan szaladt a szekér. „Két hónap alatt megtaláltuk a helyet, pályáztunk, nyertünk, kiviteleztünk és megnyitunk.” Tóth szerint a bérlők úgy tudják egymás tevékenységét segíteni, hogy a visszatérő vendégek „adott esetben például a Budapest Galériába is fel tudnak sétálni.” A sörház is úgy tudja, a legalsó szinten kívül még nincsenek sokan az épületen.

Azok a mocskos anyagiak

A közbeszerzési pályázatot eredetileg a 3 milliós alaptőkéjű Porto Investment Kft. nevű projektcég nyerte el, a főváros ezért jelentős bankgarancia letételét kérte a beruházás előtt arra az esetre, ha valami nem úgy valósul meg, ahogy a tervekben állt. Ez bekövetkezett. A épületnek 2010-re kellett volna elkészülnie. A késések miatt a főváros és a Porto Investment hosszasan okolta egymást, perekkel kísérve. A főváros végül 6,5 milliárd forintért megvette a félkész Bálnát a Portótól, a kivitelezőknek pedig 2,8 millió eurót fizetett ki. Az alvállalkozók viszont ezt keveslik, szerintük a bankgaranciát is ők adták össze, viszont senki sem számolt el velük, ezért veszteségeik megtérítését várják. A Bálna ügyében még egy per folyik, amelyben az MKB Bank az építkezési hitel összegét követeli a Fővárosi Önkormányzattól. Az épület egyelőre 10 milliárd forintjába került Budapestnek, ha pedig az MKB megnyeri a pert, úgy ez az összeg a duplájára is emelkedhet.