Muzulmán és keresztény jelölt közül választhatnak elnököt Nigériában

Forrás: AFP

-

Megkezdődött az elnök- és parlamenti választás Nigériában szombat reggel: mintegy 69 millió regisztrált szavazót várnak az urnák elé, az elemzők szoros eredményre számítanak.


A nigériai választási bizottság szóvivője arról számolt be, hogy helyi idő szerint reggel 8 órakor megnyitották a szavazóhelyiségeket. A voksoláshoz előzetes feliratkozás volt szükséges. Több mint 150 ezer szavazóhelyiséget alakítottak ki a csaknem tíz magyarországnyi méretű, 173 milliós országban. A cél az volt, hogy a feliratkozott választók többsége sétatávolságon belül le tudja adni a szavazatát.


A szavazóhelyiségek előtt országszerte hosszú sorok kígyóznak, az AFP helyszíni tudósítója szerint többen az éjszakát is sorállással töltötték. A választóknak a voksuk leadása előtt regisztrálniuk kell, amit biometrikus kártyák és az ujjlenyomatuk segítségével tehetnek meg. A folyamatot jelentősen lassítja, hogy sok kártyaolvasó nem, vagy csak akadozva működik – még a jelenlegi elnöknek, Goodluck Jonathannak is 20 percbe telt, mire szülőfalujában, Outakéban sikerült regisztrálnia.Lagosban a szavazás idejére leállították a közúti forgalmat. A biztonsági erők nagy erőkkel vannak jelen a város utcáin. A két elnökjelölt ígéretet tett, hogy megelőzik az erőszakot a választások ideje alatt.

Elemzők szerint a legnépesebb afrikai ország történetének legszorosabb választási eredménye várható Goodluck Jonathan és legfőbb kihívója, Muhammadu Buhari között. Előbbit elsősorban a keresztények, utóbbit pedig a muzulmának támogatják.


Muhammadu Buhari


A Boko Haram iszlamista terrorcsoporttal való folyamatos összecsapásokra hivatkozva Nigériában úgy döntöttek, hogy a február 14-ére tervezett választásokat március 28-ára elhalasztják. Becslések szerint a nigériaiak mintegy fele muszlim, 40 százaléka keresztény és 10 százaléka a helyi törzsi vallások követője.

A délkeleti Enugu tartományban az egyik szavazóállomást a helyi Channels Television jelentése szerint robbantásos támadás érte, ám nem közöltek további részleteket.