Múzeumban lesz a helye az állatkertben elpusztult koalának

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

Vobara, a hím koala állapota minden különösebb előzmény nélkül válságos lett. Nem tudtak segíteni rajta.


A gondozók és az állatorvosok napokon át küzdöttek a Vobara nevű koaláért. Az ilyen esetekre vonatkozó gyakorlatnak megfelelően nemzetközi konzíliumot is tartottak több európai és ausztrál társintézmény bevonásával – írja a Fővárosi Állat- és Növénykert.Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője a VS.hu-nak azt mondta, hogy Európában csupán egy szűk állatkerti közösség rendelkezik koalával. A budapesti szakemberek Vobara betegsége idején és az elpusztulását követően is konzultáltak más intézményekkel. Hanga azt is elmondta, hogy a koalák részlegesen védett állatok még Ausztráliában is: amíg a földrész egyes részein veszélybe került a faj, máshol a túlnépesedése a probléma.


Vobara további sorsáról a szóvivő elmondta, hogy az állatkert az állatok ápolására, orvosi beavatkozásra, de az elpusztult példányok tárolására is fel van készülve. Az elpusztult különleges állatok maradványait pedig hazai természettudományi múzeumokban állítják ki.


Természetesen minden elpusztult állathoz van érzelmi kapcsolatuk a gondozóknak. Egyébként nem azonnal kerül el az elpusztult állat az állatkertből. A kihelyezés eldöntéséhez is kell egy kis idő, így van lehetőségünk elbúcsúzni az állatoktól

– mondta a szóvivő.

Hanga szerint már egy ideje tervezték, hogy egy újabb koalával bővítik majd az állatkert állományát. Természetesen hosszú távra a legszerencsésebb az lenne, ha az egyedül maradt hím koalához tudnának szerezni egy nőstényt.

Az állat halálának okát csak a boncolás derítette ki: Vobara a tápcsatorna jelentős részére kiterjedő, hirtelen kialakult bélgyulladásba és bélcsavarodásba pusztult bele.

Koalát csak akkreditált állatkertek tarthatnak, akkreditációt pedig azok az intézmények kaphatnak, amelyek korábbi eredményeikkel kiérdemelték ezt. A gondozóik nemzetközi képzést is kapnak, és folyamatosan megosztják tapasztalataikat egymással.


Állatkertünk látogatói Vobara pusztulásával sem maradnak koala nélkül. A másik hím állatot, Nur-Nuru-Bint továbbra is láthatja a nagyközönség

írja az állatkert. A koalát legnagyobb eséllyel mindennap délután egykor lehet látni, ekkor kapja meg a napi betevő eukaliptuszlombját.