Múzeumba került az első jeges vizes kihíváshoz használt vödör

Fotó: AFP / JENNIFER BRUCE / AFP / JENNIFER BRUCE

-

2014-ben hódította meg a világot a jótékony célú őrület.


A washingtoni Smithsonian múzeumban állították ki azt a vödröt, amellyel az első jeges vizes kihívást hajtották végre 2014-ben. Az akcióval az amiotfóriás laterális szklerózis nevű gyógyíthatatlan idegrendszeri betegség elleni harcra hívták fel a figyelmet a kitalálók.

A kék vödörrel Jeanette Senerchiára locsoltok jeges vizet. A kihívás már javában tombolt az interneten, amikor elérte Senerchiát, de a nő volt az első, aki az ALS elleni harc támogatásával kapcsolta össze a kezdeményezést. A nő férje ugyanis a gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségben szenved.

A 2014-es kihívás idején világszerte ismert és ismeretlen emberek öntötték magukat nyakon egy vödör jéggel teli vízzel és tettek pénzbeli felajánlást. Több mint 17 millióan vettek részt a kezdeményezésben, köztük George W. Bush volt amerikai elnök, Bill Gates, Mark Zuckerberg, a Facebook tulajdonosa, Tom Cruise és Matt Damon filmsztárok, Steven Spielberg filmrendező, Katy Perry, Shakira, Taylor Swift és Justin Bieber popsztárok, Usain Bolt, David Beckham és Neymar sportolók és Kate Moss szupermodell.

Az ikonikus vödör most az Amerikai Történeti Nemzeti Múzeum egyik új tárlatán kapott helyet. A kiállítás a filantrópia, vagyis a jótékonyság történetét mutatja be.