Művészeti folyóiratok szűnhetnek meg a csökkentett támogatás miatt

-


A Magyar Narancs adta hírül, hogy az átalakított Nemzeti Kulturális Alap (NKA) – amelynek bizottságában immár 1/3-os arányban vesz részt a Fekete György által vezetett Magyar Művészeti Akadémia (MMA), 1/3-os arányban a minisztérium és a korábbi 50% helyett csak 1/3-os arányban a szakmai szervezetek – egyik első határozata szerint idén mindössze 350 millió forint támogatást kapnak a tudományos és művészeti folyóiratok, amelyek eddig évi 7-800 milliós támogatással számolhattak.


A támogatás drasztikus csökkentése legérzékenyebben a lapok tucatjait fenntartó képzőművészeti, színházművészeti és szépirodalmi kollégiumokat érintheti. A Szépirodalom Kollégiuma például csak a tavalyi összeg kb. egyharmadával, 85 millió forinttal gazdálkodhat idén, a képzőművészeti lapokra csak 24 millió jut az eddigi 70 millió körüli összeg helyett, a Filmművészet Kollégiumának pedig csak 9,8 millió forintja van, amelyen többek közt két nyomtatott és három nagyobb online médiumnak kellene osztoznia, holott tavaly csak a Filmvilág 13 milliós támogatásból működött.

A kollégiumok feltehetően nem fogják elutasítani a forrásmegvonást, de valószínűleg saját forrásaikból sem fogják tudni fedezni a hiányzó összegeket. Ezek után két lehetséges út marad csak: vagy nyárig elköltik a támogatást és reménykednek benne, hogy lesz valamilyen változás, vagy innentől kezdve csak a lapok fele kap pénzt.