Műtéttel fosztják meg a több kilós kéregtől a bangladesi "Faember"-t

-

Abul Bajandar kezén és lábán egy ritka genetikai rendellenesség miatt fakéregre emlékeztető hatalmas kinövések keletkeztek. A 26 éves férfit, aki korábban az állását is elvesztette emiatt, Banglades legnagyobb állami fenntartású kórházában fogják megműteni.


A csak „Faember"-nek nevezett férfiből valóságos látványosság lett az elmúlt években. Szülőfalujába, Khulnába több százan látogattak el, hogy megnézhessék a gyökérszerű, fakéreg-tapintású kinövéseket, amelyek egyfajta szemölcsök. A kórházba is sok bámészkodó érkezett már, mondta az AFP hírügynökségnek Bajandar nővére.

Az orvosok csak három emberről tudnak, aki ebben a genetikai rendellenességben szenved, közölte a műtét költségeit vállaló kórház igazgatója. Egy indonéziai férfi testéről 2008-ban műtötték le a hasonló kinövéseket. A Dhaka orvosi egyetem intézményének orvosai szerint anélkül eltávolíthatók, hogy megsértenék az alattuk futó idegeket.

Abul Bajandar betegsége tizenévesen kezdődött, de a folyamat az utóbbi években annyira felgyorsult, hogy a férfi már képtelen volt ellátni a munkáját. Megpróbálta maga leszedni a szemölcsöket, de túlságosan fájdalmas volt, mondta. Ez után természetgyógyászokhoz fordult, de csak romlott az állapota. Járt a szomszédos Indiában is, csakhogy nem tudták kifizetni az operáció költségeit, így jutott el a bangladesi kórházba.