Mutatjuk a pártok legerősebb és leggyengébb pontjait

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor / VS.hu / Zagyi Tibor

-

A baloldal meg az LMP Budapesten és Csongrádban örülhet – már amennyire. A Fidesz Vasban a legerősebb, a Jobbik pedig Hevesben. Nézze meg, melyik párt hol teljesített a legjobban és a legrosszabbul az EP-választáson!Fordított az irány

A Fidesz és a Jobbik arányaiban a fővárosnál és a megyei jogú városoknál jobb eredményt ért el a városokban, és még jobbat a községekben, a baloldali pártok és az LMP éppen fordítva: a fővárosban teljesítettek a legjobban és a községekben a legrosszabbul.

A Fidesz az Ausztria-közeli megyékben a legerősebb

A Fidesz-KDNP legrosszabb eredménye Budapesten született, ahol a szavazatok 43,75 százalékát szerezte meg. Ezen kívül csak három megyében – Borsod, Csongrád és Heves - teljesített 50 százalék alatt. Legerősebb megyéje Vas (61,28 százalék) és 60 százalék fölött van Győr-Moson-Sopronban is.

Az MSZP Csongrádban szerepelt a legjobban

Mert csak itt lett a második és itt kapta arányaiban is a legtöbb szavazatot: 16,71 százalékot. Szegeden majdnem 24 százalékot szerzett. A második megye Szabolcs, majd Borsod. Csak ebben a háromban értek el el 13 százaléknál jobb eredményt szocialisták. Budapesten, Pest megyében és Fejérben negyedikek, a többi megyében harmadikok lettek. A párt a legrosszabbul Pest megyében teljesített, és ezzel együtt négy megyében nem érte el a 9 százalékot sem. Másik háromban 9 és 10 százalék közötti az eredménye.

A Jobbiknak sem jó Budapest – egyedül itt lett ötödik

És csak itt kapta a szavazatok kevesebb mint 10 százalékát (9,94 százalék). Csongrádban a harmadik, a többi megyében második. A párt 13 százalék alatt maradt még Győr-Moson-Sopronban és Vasban is, viszont három megyében ért el húsz százalékosnál jobb eredményt: az élen 22,88 százalékkal Heves, majd Borsod és Jász-Nagykun-Szolnok következik.

Szabolcsban nem rúgott labdába a DK, az Együtt és az LMP

A DK Budapesten a második, Pest és Fejér megyében a harmadik, mindenhol máshol a negyedik helyet szerezte meg. Budapesten 13,1 százalékot kaptak Gyurcsányék, a második és harmadik legtöbb szavazó azonban Komárom-Esztergomban és Baranyában választotta őket. Legrosszabbul Szabolcsban szerepeltek (5,85 százalék), ezt követi 7 százalék alatt Vas, majd 8 százalék alatt Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar. Az Együtt-PM Budapest kivételével, ahol harmadik lett, mindenhol az ötödik helyen végzett. Budapesten 13,07 százalékot szerzett, de máshol még 8 százalékot sem. Pest megyében és Baranyában kapott még 7 százalék fölött. A párt a legrosszabbul Szabolcs-Szatmárban szerepelt, ahol a szavazatok mindössze 3,16 százalékát kapta. Az LMP minden megyében egységesen a hatodik helyen végzett a választáson. Szintén Szabolcs-Szatmárban szerepelt a leggyengébben (2,16 százalék), de 3 százalék alatt maradt Borsodban és Nógrádban is. Egyetlen helyen, Budapesten, csaknem elérte a 8 százalékot (7,93 százalék), de ezen kívül csak Pest megyében és Baranyában kapott több mint 5 százalékot.