Muszlimok között celebrált misét a pápa

Fotó: MTI/EPA/Pool/LUSA / Jose Sena Goulao

-

Százezer katolikus és más vallások hívei előtt mutatott be misét Ferenc pápa pénteken a muzulmán többségű Banglades fővárosában, Dakkában.


A szertartáson katolikus egyház feje 16 papot felszentelt. Látogatása főképpen a dél-ázsiai ország katolikus közösségére összpontosít. A pápa a misén megköszönte az embereknek, hogy az ország különböző, messzire eső térségeiből is eljöttek. Hangoztatta: "ez is mutatja azt a szeretetet, amelyet az egyház iránt tanúsítanak".

Több ezer ember sorakozott a dakkai egyetem épületével szemben fekvő terület bejáratánál. A mise rendkívüli biztonsági intézkedések között zajlott.

Az egyházfő a mise előtt pápamobilján haladt a parkban és integetett az üdvözlő tömegnek. A Bangladesi Katolikus Szövetség becslése szerint mintegy százezer ember vett részt az eseményen.

A pápa a tervek szerint találkozik Sejk Haszina Vazed miniszterelnökkel a nap folyamán azt követően, hogy ökumenikus imát tartanak a békéért az érseki palota kertjében. Az eseményen részt vesznek a muzulmán, a hindu, a buddhista és a keresztény hit képviselői. Jelen lesz egy, a szomszédos Mianmarból menekült rohingja muzulmán kisebbség képviselőiből álló 16 fős küldöttség is.

Bangladesben mintegy 375 ezer katolikus él, ez mintegy töredéke az ország 160 milliós lakosságának, amelynek több mint 90 százaléka muzulmán. A dél-ázsiai országban utoljára 1986-ban járt pápa, II. János Pál személyében.