Muszlim imatermet vertek szét Korzikán

-

A Korán több példányát is megpróbálták tűzre vetni tüntetők a Franciaországhoz tartozó szigeten.


A helyi hatóságok és sajtóforrások közlése szerint az Ajaccio városi incidens előzménye, hogy csütörtök este szolgálat közben megsebesült két tűzoltó és egy rendőrtiszt, és a velük való együttérzés kifejezésére gyűlt össze a mintegy 600 ember.

A sajtóbeszámolók szerint a tűzoltókat tőrbe csalták azzal, hogy szándékosan tüzet gyújtottak az említett imahely közelében, majd amikor a tűzoltók a helyszínre érkeztek, rajtuk ütöttek. A rendőrtiszt akkor sérült meg, amikor kollégáival a helyszínre sietett rendet teremteni. Egyelőre keresik a hatósági személyek ellen elkövetett támadások elkövetőit.

A pénteki szimpátiatüntetés azután fajult el, hogy a 600 fős tömegből kivált egy közel 300 embert számláló csoport, és átvonult a csütörtök esti támadás helyszínére. A tömegben többen arab- és muszlimellenes szlogeneket skandáltak. Az imahelyre ezután törtek be, a hatóságok szerint a Korán néhány példányát sikerült elégetniük.

Manuel Valls francia miniszterelnök a Twitter közösségi oldalon közzétett bejegyzésében elítélte a tűzoltók elleni erőszakot és az imahely meggyalázását, és felszólította a korzikaiakat a köztársaság törvényeinek tiszteletben tartására.