Muszlim férfiak tüntettek Kölnben a nők elleni erőszek ellen

Fotó: AFP / PATRIK STOLLARZ

-

Először csak mintegy ötven, főleg szír és afgán férfi volt a főpályaudvar előtti téren, délutánra már több százan gyűltek össze – számolt be a helyszínről az M1 tudósítója. Helyi jogvédő szervezetek is csatlakoztak a demonstrálókhoz, akik a menekültek, migránsok mellett, valamint a rasszizmus ellen tüntettek.


Az M1 tudósítója szerint a demonstráló férfiak azt hangsúlyozták, hogy ők valós menekültek, akik üldözöttként távoztak saját hazájukból, és most az európai nemzetek ellenszenvesnek tartják őket. Több járókelő értékelte, hogy muszlim férfiak kiállnak a nők védelmében, de voltak ellentüntetők is, akiket a rendőrség rövid igazoltatás után elengedett.

Hírügynökségi jelentések szerint hasonló, a nőkkel szembeni erőszak elleni megmozdulás volt szombaton Würzburg városában is. "Szíriaiak a szexizmus ellen" mottóval szíriai menekültek egy csoportja a würzburgi pályaudvarnál és annak környékén több száz tulipánt és rózsát ajándékozott a járókelőknek.

Szilveszter éjjel mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren. Amikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, s ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Két nőt megerőszakoltak. Más városokban is történtek hasonló támadások.