Műszerfalra öntött kávé miatt volt baj a szerb elnök különgépén

Fotó: AFP / FILIPPO MONTEFORTE

-

Nem motorhiba, hanem az államfőt szállító repülőgép másodpilótájának kilöttyentett kávéja miatt kellett lemondani Tomislav Nikolic szerb köztársasági elnök péntekre tervezett vatikáni látogatását - derült ki az esettel kapcsolatos vizsgálatból, amelynek eredményeit kedden a belgrádi közszolgálati televízió (RTS) is ismertette.


A vizsgálatból, valamint a pilóta és a másodpilóta jelentéséből kiderült, hogy a szerb kormány Falcon típusú repülőgépén - amelyen Nikolic Rómába utazott - nem sokkal a felszállás után kávét szolgáltak fel, amelyet a másodpilóta véletlenül a vezérlőpanelre öntött. A hiba akkor történt, amikor a kilöttyent kávét megpróbálta felitatni, és eközben megnyomott egy vészjelző gombot, ami miatt a gép az Adriai-tenger felett hirtelen elkezdett süllyedni, majd amikor a pilóta elkezdte ismét felemelni a gépet, az egyik motor is leállt. Ezt követően a gép visszafordult Belgrádba.


A másodpilótát határozatlan időre felfüggesztették. Pénteken a szerb elnök sajtóirodája még azt közölte, motorhiba miatt kellett a gépnek visszafordulnia, és ezért kellett lemondani Tomislav Nikolic vatikáni látogatását. A szerb kormánynak egyébként két gépe van, mindkettővel voltak már problémák az utóbbi években, Aleksandar Vucic kormányfő azonban azt közölte: egyelőre nem vásárolnak új gépeket.