Muszbek: az Újpest precedense miatt a Győrt is megmentik

Fotó: MTI/MTVA / Krizsán Csaba

-

A Győrt az Újpest licencátruházása miatt most kénytelenek megmenteni, pedig húzni kéne végre egy vonalat - mondta Muszbek Mihály sportközgazdász, aki a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában.


Muszbek szerint a bajba került Győr és Pápa mellett más csapatokon is segíteni kell majd, mert a költéseik jóval nagyobbak a bevételeiknél. Szerinte inkább a svájci és és osztrák példát javasolta átvenni. Eszerint 10-12 csapatos bajnokságot kéne létrehozni, két nemzetközi költségvetésű klubbal, mert ha nem, akkor állami szerepvállalás lenne szükséges, ha gyorsítani akarják továbbra is a felzárkózást.


A győri labdarúgásnak lenne gazdasági élettere, vagyis a megmentésük jó irány lenne, ha a közvélemény helyeslésével találkozna. De ugyanakkor mikor lesz már meg az első precedense rossz gazdálkodás esetén a megyei osztályba való visszasorolásnak? Most biztos nem tehetik meg, miután az Újpest esetében már példát mutattak a mentőövre a szigor helyett, vagyis lélegeztetőgépen fogják tartani. Viszont akkor hol lesz itt a megtisztulás, amikor egy tulajdonos végre megálljt parancsol a költekezésnek? Ki vet véget majd annak, amit a hétvégén is láttam, amikor egy NB I-ben 10. helyezett csapat 200 millió forintos busszal gördül be a stadionba, mintha az angol királynő érkezne. 500 rendőr volt 3 ezer emberre, elképesztő ellentétek külcsín és pályán látottak között.

Szerinte az nem mehet tovább, hogy míg a klubok bevétele 200-250 millió, a kiadásaik 700-800 millió. A mintegy 500 milliót két forrásból szerzik meg, az egyik a tulajdonosok, a másik az állam, nagyjából fele-fele mértékben.


Ha az állam gyorsítani akarja a futball fejlődését, akkor gyakorolnia kellene az ellenőrzést is nagyon szigorúan és pénzt tényleg csak az utánpótlásba adni. A győri klub 500 millió feletti tao-pénzekhez jutott, ami költségvetése harmadát haladja meg, ám közben saját nevelésű piacképes játékosait nagyítóval kell keresni.

A sportközgazdász szerint vegyes tulajdonlás szükséges, amelyekhez az állam és az önkormányzatok is kellenek, hiszen egy NB I-es csapat vegetáláshoz 300-400 milliós költségvetés kell, BL-, EL-főtáblához 5 éven át 4-5 milliárdos büdzsé szükséges.


A teljes beszélgetést ezen a linken érhetik el.