Feltehetően mustárgázt használt az Iszlám Állam Irakban

-

A mustárgáz nyomait több, az iraki kurd erők állásaira kilőtt lövedéken is megtalálták, közölték az amerikai hadsereg illetékesei, illetve név nélkül nyilatkozó tisztségviselők számolt be róla a CNN hírtelevízió.


Kevin Killea amerikai dandártábornok, az Iszlám Állam ellen beavatkozó nemzetközi erők vezérkari főnöke azt is elmondta, hogy az eddigi vizsgálatok még nem bizonyítják minden kétséget kizáróan, hogy a szélsőséges szervezet valóban vegyi fegyvert vetett be. "Amit bizonyosan tudunk, az annyi, hogy a vegyi anyag kimutatható", mondta. Az újabb vizsgálatok eredménye, amelyek többet elárulnak a mustárgáz mennyiségéről és esetleg eredetéről is, néhány hét múlva várható.

Szakértők szerint ugyanakkor az anyag mennyisége és koncentrációja csekély, és valószínűleg az Iszlám Állam maga állította elő. A jelenléte mindenesetre arra utal, hogy a dzsihádisták rendelkeznek vegyi fegyverekkel, és a támadásokban be is vetik azokat. A szervezet Szíriában is hozzájuthatott a mustárgázhoz, mivel sosem sikerült egyértelműen bizonyítani, hogy a szíriai kormány valóban megsemmisítette az ország vegyi fegyver készletét.

A megvizsgált lövedéket augusztus 11-én használhatták, és a kurd katonák juttatták el az amerikai hadsereghez. A CNN korábban már tudósított arról, hogy észak-iraki kórházakban olyan katonákat ápolnak, akiknek a tünetei vegyi fegyverre utalnak.