Munkaügyi ellenőröket vesztegettek, 50 vádlott van az ügyben

-

A vállalkozók úgy húztak hasznot a munkaügyi ellenőrökkel való kapcsolatukból, hogy nem fizettek munkaügyi bírságot, vagy időben tudták, ellenőrzés várható, kerüljék a feketefoglalkoztatást.


Nem jogerősen volt munkaügyi ellenőröket ítélt több év letöltendő börtönbüntetésre a Debreceni Törvényszék.

Titkos adatszerzés és információgyűjtés alapján tizennyolc embert vádolnak közokirat-hamisítással, vagy hivatali vesztegetéssel. A tizennyolcból nyolcan az Észak-alföldi Munkaügyi Felügyelőségénél dolgoztak, egyikük kormánytisztviselőként az igazgatóhelyettesi posztot töltötte be. A többi 23 vádlott pedig olyan cégek képviselője volt, amelyeket érintett vagy érinthetett munkaügyi ellenőrzés.

A vádlottak különböző gazdasági társaságokat, egyéni vállalkozókat juttattak jogtalan előnyhöz: kapcsolataik révén vagy ők maguk figyelmeztették őket - közvetve vagy közvetlenül - a közelgő munkaügyi ellenőrzésre, vagy a kollégáik által megkezdett eljárást igyekeztek befolyásolni. Többször felhívták a helyszínen intézkedő munkaügyi ellenőrt és megpróbálták rábírni, hogy elnézőbb legyen a szabálytalanságokkal szemben.

A kedvezményezettek több gazdasági területről kerültek ki, volt köztük vendéglátóhely, húsbolt, pékség, cipőbolt, autószerelő műhely, takarító vállalkozás. Az érintett cégek többféle hasznot is húztak a kapcsolatból: legtöbbször elmaradt, vagy kevesebb lett a munkaügyi bírság, fel tudtak készülni előre az ellenőrzésre, pótolni tudták hiányosságaikat, vagy éppen tudták, hogy mely napokon kerüljék el a feketefoglalkoztatást.

A Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős.