Munkaszüneti napról lehet népszavazás

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

A karácsony előtti szünnapról lehetne referendumot szervezni, az energetikai ügyekről nem.


Népszavazás lehet december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról: a Nemzeti Választási Bizottság hitelesítette a népszavazási kérdést. A 12 tagú NVB testület jelen lévő tíz tagja egyhangúlag döntött a benyújtott kérdőív hitelesítése mellett. A Bíró Zoltán magánszemély által benyújtott kérdés így szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy december huszonnegyedike munkaszüneti nap legyen?".

A határozat nem jogerős, azzal szemben 15 napig lehet jogorvoslattal élni a Kúriánál. Ha nem érkezik jogorvoslat, akkor indulhat a csaknem négy hónapig tartó aláírásgyűjtés.

A testület két másik kérdés elutasított. Az egyik azt célozta, hogy az állam 2019. január 1-jétől legalább évi 300 milliárd forinttal támogassa a lakosság és az ipar energiamegtakarítást célzó beruházásait. A másik kezdeményezésben ahhoz gyűjtenének támogatást a szervezők, hogy "a magyar állam egy új alaperőmű felépítése helyett az összes hazai háztartás számára elérhető, az energiahatékonyság növelését szolgáló vissza nem térítendő támogatással biztosítsa az ország energiafüggetlenségét".

A testület az előbbi kezdeményezést azért utasította el, mert a költségvetést érintené, a másikat azért, mert az NVB szerint a kérdés nem egyértelmű és nemzetközi szerződésbe is ütközik, azaz a törvény szerint tiltott tárgykört érint.