Munkanélküliség és kilátástalanság a miskolci számozott utcákban

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Lejárt a kilakoltatási moratórium, folytatódik a számozott utcák lakóinak kálváriája Miskolcon. Nagy a bizonytalanság, sokan nem tudják, mi lesz velük. Pánikhangulatot nem tapasztaltunk, inkább szomorúság és rezignáltság van.


A becslések szerint 150 család élhet bizonytalanságban. A pontos számokat egyelőre senki sem tudja. Az önkormányzat azért, mert sokan jogcím nélkül laknak a házakban.


Bódis Dezső azt mondja, a testvére nélkül nem tudja, mihez kezdene. 60 éves, 35 éve lakik abban a házban, mit most el kell hagynia. 70 ezer forint tartozása van, az önkormányzat nem ajánlott neki semmit.


Akinek lejárt a szerződése, vagy tartozás miatt felbontották azt, jogcím nélküli lakónak számít. Miután egy csütörtökön elfogadott rendelet szerint nem lehet újrakötni a számozott utcákban lejáró szerződéseket, egyre többen járhatnak így.


A jogcím nélküli lakók új bérlakásra sem pályázhatnak. A szerződések folyamatosan járnak le, az ingatlangazdálkodó cég mindenkivel külön egyeztet – írta az önkormányzat.Mára 32 lakás áll üresen. Ennél a becslések szerint jóval több család költözhetett már el rokonokhoz vagy még ennél is rosszabb körülmények közé.


Az önkormányzati rendészet emberei járják a számozott utcákat.


„Bele vagyok betegedve a bizonytalanságba” – mondja a 80 éves Gulyás Jenőné, aki a fiával él. Több mint 30 éve laknak itt. A bizonytalan helyzet miatt már tavaly sem ültették be a kertet, ami azért jelentős kiesés. Festeni is akartak, annak sem állnak már neki.


A telepfelszámolási program támogatására a Fidesz hónapokkal ezelőtt 35 ezer támogató aláírást gyűjtött össze.


A számozott utcák pont a DVTK-stadion mögött vannak. Az utcák egy része helyett stadion épül, de szükség van új utakra is. Az ott lévő lakások zöme önkormányzati, így ezekkel sok gondja nem lesz az önkormányzatnak.


számozott utcák, miskolc

A múlt csütörtökön elfogadott javaslat szerint 19 magánlakást kell megvásárolni, vagy ha nem adják el a felbecsült áron, kisajátítani. A tervezetben határidők nem szerepeltek.


számozott utcák, miskolc

A roma önkormányzat és több mozgalom újra az unióhoz fordult: pénteken egy petíciót adtak át, hogy Brüsszel lépjen fel a romák „elüldözése ellen”, valamint az érintett családokat politikai menekültként kezeljék.