Munkanélküliek építhetik a kerítést

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

Aki egészségileg alkalmas, nincs választása, mennie kell cölöpöt verni.


Mórahalmon és Szegeden elkezdtek közfoglalkoztatottakat toborozni a határzár építéséhez – közölte a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője. Varga Márta szerint ez országos mintaprogramként indul.

Azok kaptak értesítőt, akik regisztrált munkanélküliek, de jelenleg nem vesznek részt a közfoglalkoztatásban. Elsősorban segédmunkások lesznek, de olyan is kell, akinek kisgépkezelői vizsgája van.

Első körben a közvetlen határ menti, mórahalmi és szegedi járásokban élők kaptak értesítőt, de ha így nincs ki a létszám, a toborzás a határtól 50 kilométer távolságra is kiterjeszthető. 215 ember kell a megyéből.

8 órát kell dolgozniuk, két műszakban. A közfoglalkoztatottak elsősorban egyszerű, képzettséget nem igénylő feladatokat végeznek majd: növényzetet irtanak, területet rendeznek, cölöpöt vernek, anyagot mozgatnak. A munkát a Honvédelmi Minisztérium munkatársai irányítják. A munkásokat busszal szállítják, naponta kétszer kapnak enni.

Aki egészségileg alkalmas, de visszautasítja a munkát, elesik a havi 22 800 forintos, foglalkoztatást helyettesítő támogatástól. A Délmagyar azt írta, Szegeden 490 munkanélkülit hívtak be eddig, 51 ezer forintot kereshetnek.

A honvédelmi miniszter korábban azt mondta, kilencszáz honvéd építi majd a kerítést.

Bár a munkanélkülieknek azt mondták, november végéig tartanak igényt rájuk, Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt mondta, nem az eredeti határidőt tartják, a kerítést mihamarabb fel kell építeni. A Népszabadság szerint Orbán augusztus 31-et szabta új határidőnek.