Munkanapokon tilos lesz a kat Ádenben

Fotó: AFP / MOHAMMED HUWAIS

-

A kormány a kábítószer ellen is hadakozna. 25 éve is megpróbálták, akkor nem jött össze. A kábítószer lett Jemen legfontosabb haszonnövénye.


A polgárháború dúlta Jemen átmeneti fővárosában, Ádenben betiltották a népszerű könnyű drog, a kat fogyasztását - legalábbis munkanapokon. A belügyminisztérium szerint ugyanis a kat rosszul hat a biztonsági erők tagjaira, a buszsofőrökre és végső soron az egész közösségre.

A rendelet szerint "a katlevelek beszállítása, kereskedelme és fogyasztása tilos a hét minden napján, kivéve a csütörtöki és a pénteki esti órákat". Az utóbbi két nap számít pihenőnapnak a muzulmán országban.

A kormány egy súlyos problémát próbál kezelni, hiszen a 25 milliós Jemen harmada katfüggő, különösen az ország déli részében. Erre a kábítószerre nincs vallási tilalom, és azt szinte minden helyen és lehetséges alkalommal, találkozókon, ünnepi és baráti összejöveteleken is rágcsálják. A Jemenben és Etiópiában őshonos kat leveleiben lévő vegyület az amfetaminhoz hasonló hatást vált ki. A Közel-Keleten és Ázsiában is népszerű, a növény leveleit rágják, illetve elszívják.

A kat lett a jemeni mezőgazdaság legtöbbet termesztett növénye, termelésében több mint 700 ezren - többségükben nők - vesznek részt. Naponta 10 millió dollárra (2,8 milliárd forintra) tehető a katkereskedelem mértéke. A kormányzati becslések szerint a jemeniek évente több mint kétmilliárd dollárt (280 milliárd forintot) költenek a levelek beszerzésére.

Jemenben 25 évvel ezelőtt már próbálkoztak a katkereskedelem és -fogyasztás tilalmával, azonban ez az intézkedés csak rövid ideig maradhatott fenn.

A mostani intézkedés sorsa még kérdésesebb: Jemenben polgárháború dúl, és az országot a szaúdi légierő is bombázza. Vasárnap az egyik déli kikötővárosban, Mukallában a rendőrség újoncai között robbantotta fel magát az Iszlám Állam öngyilkos merénylője. Jemen északi felét az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és szövetségeseik ellenőrzik, a déli országrészt pedig az Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette, nemzetközileg elismert kormány. A konfliktus miatt 2011 óta 2 millió jemeni hagyta el otthonát.