Munkaerőhiány miatt gyakoriak az ételmérgezések

-

Jelentős mértékben megszaporodtak az ételmérgezés gyanújáról szóló bejelentések, és az ellenőröknek egyre többször kell soron kívüli oktatást elrendelniük a tudatlan konyhai újoncok miatt a vendéglátásban - írja pénteki számában a Világgazdaság.


A munkaerőhiány összetett problémákat szül a vendéglátásban is, ahol rendkívül gyakran cserélődik a személyzet: a nagymértékű fluktuáció mellékhatása, hogy a betanított régieket felváltó újakat már nincs idő betanítani - mondta a lapnak Zoltai Anna, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vendéglátás- és étkeztetésfelügyeleti osztályának vezetője.

Miközben olyan Michelin-csillagokkal elismert topéttermek léptek színre, amelyek felírták Magyarország nevét a világ gasztronómiai térképére, egyre súlyosabbak a problémák a másik póluson, ahol az ellenőrök egyre több szabálytalanságot találnak. Zoltai Anna úgy látja, hogy a folyamatosan változó számú, nagyjából 53-56 ezer hazai vendéglátó létesítmény mezőnye széthúzott.

A Nébih ingyenesen hívható zöldszámára két éve 2, tavaly már 137 ételmérgezés-gyanús esetről érkezett bejelentés, idén pedig már az első fél évben 87 telefonhívást jegyeztek. Azonban ez csak a jéghegy csúcsa, szakmai becslések szerint az esetek 1 százalékáról szerez csak tudomást a hivatal.