Munkácsnál kitört a bekerítésből a Jobboldali Szektor

Fotó: MTI/EPA / -------------------

-

A Jobboldali Szektor (PSZ) kárpátaljai szervezetének harcosai kitörtek a (Munkács környéki) bekerítésből, és biztonságos helyre tartanak, hogy ne ölhessék meg őket – nyilatkozott Andrij Sztempickij, a PSZ katonai szárnyának, az Önkéntes Ukrán Hadtestnek (DUK) a parancsnoka a Znaj.ua ukrán hírportálnak. Hivatalosan a hírt nem erősítették meg.


A kárpátaljai média által kedden átvett interjúban Sztempickij elmondta, hogy a hatóságok továbbra is nagy erőkkel keresik a PSZ menekülő embereit, nagy katonai menetoszlopok járnak faluról falura, különleges műveletet folytatnak, és eközben konfrontálódnak a helyi lakossággal.


Meggyőződésünk, hogy az embereinket meg akarják ölni, mert sokat tudnak, és (a hatalomban) mindenkinek jó lenne, ha már nem élnének

– tette hozzá.


A parancsnok kifejtette: a PSZ-ben fontolgatták, hogy megadásra szólítják fel a Munkács környékén rejtőzködő fegyvereseiket, de azt látták, hogy a két emberüket, aki feladta magát és vallomást tett, Kijevben a bíróság két hónapra letartóztatásba helyezte. Elmondása szerint semmilyen garancia nincs az ügy tárgyilagos kivizsgálására vagy igazságos bírósági eljárás lefolytatására, hiszen „látjuk, a bíróságok és a rendvédelmi szervek semmit nem változtak Janukovics elnöksége óta”. Megjegyezte: „nincsenek garanciáink arra, hogy az embereink életben maradnak”.

Sztempickij újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, „banális hazugság” az, amit Hennagyij Moszkal, Kárpátalja napokban kinevezett új kormányzója állít a PSZ kárpátaljai szervezetének tagjairól, hogy azok 80 százaléka büntetett előéletű, legtöbbjüket már kétszer, háromszor elítélték.

Moszkal kedden a honlapján azt írta, „banditizmusnak minősül” a PSZ Munkácson lövöldöző kárpátaljai tagjainak a cselekménye. Hozzátette, 13 személyről van szó, az életkoruk 18 és 39 év közötti, közülük 12 kárpátaljai illetőségű, egy pedig a Donyeck megyei Szlovjanszkba való. A többségük Kárpátalja erdeiben bujkál, az ügyükben banditizmus címén indult eljárás, amelynek a büntetési tétele 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztés és vagyonelkobzás.


Közben az állítólagos kitörés hírének ismerete nélkül a menekülő PSZ-fegyveresek vezetőjének, Roman Sztojkának az apja is kiállít a sajtó elé, és kijelentette, hogy a július 11-i munkácsi fegyveres konfliktus előre eltervezett akció volt, forgatókönyvét a kijevi elnöki hivatalban írták, hogy a Kárpátalján kialakuló helyzet miatt csapatokat lehessen odavezényelni.

Vaszil Sztojka, aki korábban az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) ungvári járási főnöke volt, majd az SZBU Kárpátalja megyei részlegének belső elhárítását vezette, azt mondta: „lehetővé téve, hogy a fiúk (a PSZ fegyveresei) elhagyják Ungvárt, majd kelepcébe csalták őket”. Szerhij Saranics, akkori megyei rendőrparancsnok ezért nem hívott fel, hogy állítsam meg a fiamat – tette hozzá. Megjegyezte, a terv szerint Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő „banditáinak vérfürdőt kellett kiprovokálniuk”. A rendőrség a PSZ embereit ezután elvezette arra a helyre, ahol szitává kellett volna lőni őket, a fiúknak 40 másodperc gondolkodási időt adtak, nem volt idejük tanácskozásra sem, azonnal tüzet nyitottak rájuk, s csak annak köszönhették a megmenekülésüket, hogy kellő harci tapasztalatokra tettek szert Kelet-Ukrajnában – mondta Sztojka .

Tíz napja Munkácson négy halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzés robbant ki Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrei és a PSZ fegyveresei között, vélhetően a csempészpiac felosztása körüli ellentétek miatt. Ekkor, a rendőrökkel vívott tűzharc után vette be magát a város melleti erdőkbe a PSZ mintegy tíz fegyverese.