Munkába állt az első buszsofőrnő Újdelhiben

Fotó: MTI/MTVA / Radzsat Gupta

-

HÁTTÉR

Munkába állt Újdelhi első buszvezetőnője, a 30 éves Vankadarath Szaritha, aki megígérte, hogy szívügyének tekinti a női utasok biztonságát. Indiában a nők biztonságának javításához az egyik első lépést jelenti a nők alkalmazása buszsofőrként.


A kormány kiemelt feladatának tartja, hogy biztonságosabbá tegye az indiai fővárost, amióta ott néhány évvel ezelőtt brutálisan megerőszakoltak egy fiatal nőt egy buszon. A nők biztonságának javításához az egyik első lépést jelentik a női buszsofőrök - vélekedett Gopal Rai, Újdelhi közlekedési minisztere. A DTC állami buszvállalat egyik szóvivője ugyanakkor azt közölte, hogy a buszsofőrállás nem annyira népszerű a nők körében: eddig mindössze hét nő pályázott a meghirdetett állásokra.


Szaritha viszont elmondta, hogy az első munkanapján, hétfőn leginkább pozitív visszajelzéseket kapott, ugyanakkor megjegyezte, hogy az emberek furcsállják, hogy egy buszon nő ül a volán mögött. Mint mondta, szeretne javítani a DTC buszsofőrjeinek rossz hírnevén, „be fogom tartani a közlekedési szabályokat".

Indiában alapvetően kevés nő dolgozik hivatásos sofőrként. Szaritha azonban nem ma kezdte pályafutását, korábban már vezetett riksát és taxit is, és volt buszsofőr is a dél-indiai Hájderábádban. Újdelhiben pedig egy családnak sofőrködött. „Egy BMW-t vezettem" - mondta.Újdelhiben egy autóbuszon 2012 decemberében több férfi megerőszakolt és bántalmazott egy 23 éves egyetemista lányt. A fiatal nő később belehalt sérüléseibe. A támadásban Mukes Szingh, a busz vezetője is részt vett. Az ügy óriási felháborodást váltott ki a dél-ázsiai országban, és nagy nemzetközi visszhangot is keltett. Az eset miatt országszerte tömegtüntetések kezdődtek, amelyek hatására szigorították a nemi erőszak büntetésére vonatkozó jogszabályokat.