Munka, az még csak lenne

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

A KSH szerint még 50 ezren dolgozhattak volna az első negyedévben.


Egyes ágazatokban, illetve régiókban már komoly munkaerőhiány alakult ki. A betöltetlen állások aránya az információs és kommunikációs vállalatoknál, a száma pedig a feldolgozóiparban volt a legmagasabb a Központi Statisztikai Hivatal elemzése szerint.

Magas a betöltetlen állások aránya az adminisztratív és a szolgáltatást támogató tevékenységek területén, a pénzügyi és biztosítási ágazatban, valamint a legnagyobb foglalkoztatónak számító feldolgozóiparban, az utóbbi több mint 14 000 állást jelentett. A kereskedelem és a gépjárműjavítás 3800 embert tudott volna azonnal felvenni.

A versenyszférában a legnagyobb hiány a felsőfokú végzettséget igénylő foglalkozásokban mutatkozott, majd következnek a gépkezelők és járművezetők, illetve a képzettséget nem igénylő foglalkozások.

A munkaerő iránti kereslet területileg különbözik. De a munkaerőhiány azokban a régiókban is jelen van, ahol viszonylag sok a munkanélküli. A versenyszféra üres álláshelyeinek mintegy fele Közép-Magyarországra koncentrálódott. A legkevesebb betöltésre váró álláshely Dél-Alföldön volt.