Működésképtelen volt a palesztin kormány, ezért lemondott

-

Működésképtelenség miatt lemondott szerdán a tavaly júniusban alakult palesztin egységkormány. Mahmúd Abbász elnök azonban újból Rámi Hamdalláh, a jelenlegi miniszterelnököt bízta meg a kabinetalakítással.


Hamdalláh benyújtotta a lemondását Abbásznak, aki egy új kormány megalakítására utasította" - tudatta a palesztin elnök politikai tanácsadója. Hamdalláhnak haladéktalanul meg kell kezdenie a konzultációkat a különböző palesztin mozgalmakkal, köztük a Gázai övezetet irányító Hamász szélsőséges szervezettel.


Amín Makbúl, a Fatah párt Forradalmi Tanácsának főtitkára szerint hétfőre összehívták a Palesztin Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának ülését. A tanácskozáson a kormányalakítás ügyét fogják megvitatni.

Mahmúd Abbász már kedden bejelentette, hogy a kormány huszonnégy órán belül benyújtja lemondását. Korábban azt mondta, hogy a kormány azért fog lemondani, mert gyenge és nincs befolyással a Gázai övezetben zajló történésekre. Az egységkormány egyik felét alkotó Hamász azonban elutasítja a palesztin egységkormány „egyoldalú" feloszlatását.

Makbúl szerint a kabinet feloszlatása után huszonnégy órán belül új kormányt fognak alakítani, a Forradalmi Tanács előző napi ülésének egy név nélkül nyilatkozó résztvevője viszont azt mondta, hogy ez napokig is eltarthat.


A Hamász és a Fatah mozgalom képviselőiből álló egységkormány tavaly nyáron tette le a hivatali esküt. A két szervezet hét éven át tartó ellenségeskedésnek vetett véget azzal, hogy megállapodott egy szakemberekből álló átmeneti kormány felállításában.