Muhammad Ali bevitt egy kemény ütést Donald Trumpnak

Fotó: AFP / PAUL J. RICHARDS

-

A profi ökölvívás legnagyobb legendája nem hagyta szó nélkül a republikánus elnökjelölt tervét, miszerint megtiltaná a muszlimoknak, hogy az Egyesült Államokba utazzanak.


Donald Trump, a republikánus párt elnökjelöltje a kaliforniai San Bernardinóban elkövetett mészárlás után jelentette ki, hogy meg kellene tiltani, hogy muszlimok beutazzanak az Egyesült Államokba. És míg Trump állítása szerint számos muszlim barátjától kapott támogató üzeneteket, és veregették meg a vállát a karakán ötletet hallva, addig akadt olyan befolyásos amerikai muszlim, aki kevésbé volt lelkes a hír hallatán.

Muhammad Ali, az iszlám hitre az 1960-as években áttért korábbi háromszoros profi nehézsúlyú világbajnok határozott közleményben tiltakozott a terv ellen, melyben elhatárolta az „igazi muszlimokat” az „iszlám dzsihádistáktól”.


Muhammad Ali szavaira még miindig odafigyelnek


„Muszlim vagyok, és azt mondom, hogy semmi köze az iszlámhoz annak, amikor ártatlan embereket gyilkolnak meg Párizsban, San Bernardinóban, vagy a világ bármelyik részén. Az igazi muszlimok tudják, hogy az úgynevezett iszlám dzsihádisták kegyetlen gyilkosságai szembemennek az iszlám hittel.”

Ali ugyan egyetlen alkalommal sem nevesíti Trumpot a közleményben (aminek eredeti címét „Elnökjelöltek kitiltanák a muszlim bevándorlókat az Egyesült Államokból” később megváltoztatták arra, hogy „Muhammad Ali állásfoglalása, melyben minden muszlimot az iszlám dzsihádizmussal való szembenállásra hív”), de az egyértelmű utalás a politikus terveire, hogy „nem hagyhatjuk, hogy egyesek személyes előnyeik érdekében használják az iszlámot”.

Az évtizedek óta előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő bokszlegenda betegsége ellenére is rendkívül befolyásos személy Amerikában.