Mugabe lemondására várt Zimbabwe – de hiába

Fotó: AFP/ANADOLU AGENCY / Tafadzwa Ufumeli

-

A kormányzó ZANU-PF már megfosztotta a pártelnöki poszttól. Az államfő nem mond le.


Leváltotta pártelnöki tisztségéből Robert Mugabe a kormányzó ZANU-PF központi bizottsága. A zimbabwei elnök pártbéli posztjára a menesztett alelnököt, a titkosszolgálat volt vezetőjét, Emmerson Mnangagwát választották meg.

Mnangagwa – akinek Krokodil a gúnyneve – lesz a ZANU-FP jelöltje a jövő évi elnökválasztáson. Mugabénak hétfő délig le kell mondani az államfői posztról, különben kedden a parlament megindítja ellene az alkotmányos vádeljárást – mondta Patrick Chinamasa volt igazságügy- és pénzügyminiszter, a kormánypárt jogi ügyekért felelős vezetője.

A Mugabe leváltására vonatkozó indítványt a kormánypárt 200 küldöttének a fővárosban tartott ülésén nagy ováció fogadta. A testület sürgősséggel összehívott ülésén visszahívták a párt női tagozatának vezetői tisztségéből az elnök feleségét, a férje utódlására törekvő 52 éves Grace Mugabét is, gyűlöletbeszéd és megosztás szítása miatt.

A ZANU-FP ifjúsági szervezete vasárnap felszólította Mugabét, hogy mondjon le.

Mugabe vasárnap találkozik a házi őrizetét elrendelő hadsereg főparancsnokával, hogy megtárgyalják, hogyan távozhat a hatalomból 37 évi elnökség után.

Szombaton több tízezren tüntettek Hararéban Mugabe ellen és ünnepelték a hatalomból való elmozdítását.


Házi őrizetben

A 93 éves Mugabe 1980 óta vezeti Zimbabwét, azóta, hogy az ország függetlenné lett. A mostani válságot az robbantotta ki, hogy november 6-án menesztette alelnökét. Mnangagwa elhagyta az országot, az államfő legesélyesebb utódja pedig felesége, Grace Mugabe lett tűnt az utódlásra esélyes jelöltnek. November 13-án Constantino Chiwenga vezérkari főnök bejelentette, hogy a hadsereg nem habozik közbelépni a politikai feszültségek lecsillapítása érdekében. Másnap páncélozott járművek jelentek meg Harare elővárosaiban. A katonák éjjel bevonultak a városba, átvették az ellenőrzést az állami műsorszolgáltató felett. Szerdán a hadsereg bejelentette, hogy átvette az ország irányítását a kormánytól, Mugabét pedig házi őrizetbe helyezték.

Csalódtak

Mugabe este rendkívüli beszédet mondott az állami tévében – Zimbabweban arra számítottak, hogy bejelenti távozását az államfői posztról. Az elnök azonban egy szót sem szól a lemondásról.


Azt mondta: vasárnap találkozott a hadsereg vezetőivel, és ekkor tudomására jutottak bizonyos kérdések, amikkel az országban foglalkozni kell. Szerinte Zimbabwenak vissza kell térnie a normális kerékvágásba, és azt is elismerte, hogy a gazdasági helyzet nagyon súlyos.

Mugabe szerint ő fog elnökölni a ZANU-PF decemberi kongresszusán – írja a BBC.

A ZANU-PF központi bizottsága korábban azt jelezte: ha hétfőig nem mond le, kedden elindítják az alkotmányos felelősségrevonást, és így menesztik ez elnököt. Vasárnapi beszédét Mugabe a katonák gyűrűjében mondta el, feltételezhető, hogy a tábornokok belegyeztek tartalmába.

Ennek alapján az is elképzelhető, hogy Mugabénak sikerült megállapodni a puccsistákkal, és a pártkongresszusig hatalomban maradhat.