Műfüvön indul a női labdarúgó-vb

Fotó: AFP / FRANCK FIFE

-

Szombaton kezdődik és a július 5-i döntővel zárul a női labdarúgó-világbajnokság, melyet ezúttal Kanadában rendeznek meg.


A tornát műfüves pályákon bonyolítják le annak ellenére, hogy a játékosok tavaly októberben előbb perrel fenyegetőzve tiltakoztak ez ellen, majd keresetet is benyújtottak az ontariói emberi jogok bíróságához. A futballisták azt állították, hogy ez a borítás amellett, hogy sérülésveszélyes, "másodosztályú, diszkrimináló és illegális". A tiltakozók között több sztárjátékos, így a német Nadine Angerer, az amerikai Amy Wambach és Alex Morgan, a brazil Fabiana Da Silva, valamint a spanyol Veronica Boquete is ott volt.

Az ügyben megszólalt Jerome Valcke, a nemzetközi szövetség (FIFA) főtitkára is, s azt mondta, nem pénzkérdésről van szó, és nem is arról, hogy különbséget tennének a férfi és a női futball között, egyszerűen a kanadai klíma miatt rendezik műfüvön a női vb-t.


Szeretnénk a teljes torna alatt csúcsminőségű gyepet biztosítani


– fogalmazott akkor a főtitkár hozzátéve, hogy Kanadában elhúzódhat a tél, hiába rendezik a tornát június 6. és július 5. között. A keresetet a játékosok idén januárban visszavonták.


A vb-n - amelyre először kerül sor Kanadában - a kétszeres győztes német válogatott tagjaként ott lesz majd a magyar származású Marozsán Dzsenifer is, aki 2010 óta 48 mérkőzésen 25 gól szerzett az együttes színeiben.

Ez a torna lesz az első jelentősebb esemény a FIFA-t érintő, múlt héten kirobbant, s azóta is zajló korrupciós botrány óta, amelynek nyomán Joseph Blatter, a szervezet 79 éves svájci elnöke kedden bejelentette lemondását, s rendkívüli kongresszus összehívását indítványozta.


A női vb-k történetében először 24 válogatott vesz részt a tornán, a mérkőzéseknek Vancouver, Winnipeg, Ottawa, Montreal, Moncton és Edmonton ad otthont. A csapatokat hat négyes csoportba sorolták, ezekből az első kettő mellett a négy legjobb harmadik is továbbjut. A legjobb 16-tól egyenes kieséses rendszerben folytatódik a vb.

Magyarország eddig még nem jutott ki női világbajnokságra.


A korábbi győztesek:
2 alkalommal: Egyesült Államok (1991, 1999), Németország (2003, 2007)
1 alkalommal: Norvégia (1995), Japán (2011)