Mubarak fia sem marad ki az offshore botrányból

Forrás: ANADOLU AGENCY

-

Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök idősebb fia is a panamai offshore-botrányban leleplezett világpolitikai személyiségek között van – adta hírül a Mada Masr című egyiptomi független hírportál.


A panamai papírok között több helyütt előkerül Aláa Mubarak egyik cége, a Brit Virgin-szigeteken székelő Pan World Investments. A Mada Masr szerint a 2011-es forradalmat követően az Egyesült Királysághoz tartozó szigetek hatóságai elrendelték a cég vagyonának befagyasztását. A volt egyiptomi államfő és két fia ellen több nagyszabású korrupciós per is indult a Mubarak-rezsim 2011-es megdöntése után.

Az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) 2013-ban jelentette, hogy a Mossack Fonsecát 37 ezer 500 dollárra (10,3 millió forint) büntették, mert nem világította át Aláa Mubarakot annak ellenére, hogy magas kockázatú ügyfélnek számított.

A súlyos gazdasági válsággal küszködő Egyiptom kincstára évente körülbelül 5 milliárd egyiptomi font (155 milliárd forint) adóbevételtől esik el amiatt, hogy cégek adóparadicsomok segítségével takargatják nyereségeiket – derül ki egy 2015-ös tanulmányból, amelyet az Egyiptomi Kezdeményezés a Személyi Jogokért nevű nem kormányzati szervezet adott ki.