Műanyag szatyor? Irány a börtön

Fotó: Europress/AFP/Cristina Quicler / Europress/AFP/Cristina Quicler

-

Életbe lépett a világ legszigorúbb műanyagzacskó-ellenes törvénye.


Négy év börtönnel vagy negyvenezer dolláros (tízmillió forint) bírsággal sújthatják a műanyagzacskók gyártóit, árusítóit, vagy akár használóit Kenyában. Az afrikai állam egyike azon több mint negyven országnak – ide tartozik Kína, Franciaország, Ruanda és Olaszország –, ahol betiltották, korlátozzák vagy különadóval sújtják az egyszer használatos műanyagzacskókat.

A zacskók nagy része az óceánba kerül, ahol megfojtja a teknősöket és a tengeri madarakat, megtölti hulladékkal a delfinek és bálnák gyomrát.

"Ha így folytatjuk, 2050-re több műanyagszemét lesz az óceánban, mint hal" – mondta Habib El-Habr tengerihulladék-szakértő, aki az ENSZ Környezetvédelmi Programjával (UNEP) működik együtt Kenyában.

A műanyagzacskók lebomlási ideje 500 és 1000 év között mozog, a halakkal és más állatokkal pedig az emberi táplálékláncba is bekerülnek. A nairobi vágóhidakon előfordult, hogy az emberi fogyasztásra szánt tehenek egy részének gyomrából húsz műanyagzacskót távolítottak el.

A hétfőn életbe lépett törvény értelmében Kenyában feltartóztathatnak bárkit, akinél műanyagzacskót látnak. Judy Wakhungu környezetügyi miniszter szerint azonban első körben a gyártókat és a beszállítókat veszik célba.

Tíz év alatt harmadik nekifutásra sikerült elfogadtatni a törvényt Kenyában, és nem mindenki örül a fejleményeknek. Samuel Matonda, a gyártók egyesületének szóvivője szerint a törvénnyel 60 ezer munkahely szűnik meg és 176 gyártó kénytelen bezárni. Kenya a térség az egyik jelentős műanyagzacskó-szállítója.

A helyi élelmiszerláncok, köztük a kenyai Nakumatt és a francia Carrefour már elkezdtek vászonszatyrokat kínálni a vásárlóiknak.