MTA: ők nem tiltották meg, csak nem javasolják a nyilatkozást

Fotó: MTI / Kovács Sándor

-

A Magyar Tudományos Akadémia közleményben reagált a Nol.hu azon állítására, hogy az MTA „szájkosarat" tett saját kutatóira, és azok nem nyilatkozhatnak a migrációról, illetve a menekültkérdésről. Az intézmény szerint a lap erősen eltorzított egy bevett eljárást.


Az MTA szerint nem felel meg a valóságnak a lap értesülése: a „Nol.hu birtokába jutott levél alapján készült sajtóhír a levél tartalmát súlyos mértékben torzította” – írták. Közleményükben az áll, hogy a Magyar Tudományos Akadémián senki nem fogalmazott meg tilalmat, csupán kérték a kutatókat – a tudományos kutatás elfogadott normái szerint –, hogy azután nyilatkozzanak a témáról, miután a szeptember elején létrehozott akadémiai migrációs bizottság első kutatási eredményei a részleges adatok és eredmények összesítésével már rendelkezésre állnak (ez várhatóan október első hetében fog megtörténni).


Hozzáteszik: az MTA a tudományos eredmények publikációját csak egyes olyan esetekben korlátozza, amikor az akadémiai szellemi tulajdon sérelmének lehetősége felmerülhet.