MSZP-tisztújítás: Ujhelyi nem akar pártelnök lenni

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás / MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Nem akar az MSZP elnöke lenni Ujhelyi István, az MSZP megválasztott európai parlamenti (EP-) képviselője. Ez a politikus Facebook-oldalán olvasható pénteki bejegyzésből derül ki.


Ujhelyi István közölte: az elmúlt héten

„sokan és sokféleképp igyekeztek meggyőzni arról, hogy legyek az MSZP következő elnöke”.
Mint írta, meghallgatva az elvárásokat először arra jutott, hogy – amennyiben ez a párt érdeke – az év végéig, pártelnökként egyfajta hídépítő szerepet vállal. A szocialista politikus utalt arra, hogy az országos párttanács döntése értelmében várhatóan teljes, felmenő tisztújítás következik az MSZP-ben, amely nem átmeneti időre, hanem két évre választja meg a párt következő vezetését.
„Ezt a felelősséget pedig elnökként így nem tudom vállalni”
– fogalmazott. Közölte: pártja és a választóik is azzal bízták meg, hogy a következő években az EP-ben képviselje a magyar érdekeket. Ujhelyi István szerint ez a két, egymással össze nem mérhető feladat ebben a konstrukcióban szinte teljesíthetetlen. A megválasztott EP-képviselő támogatásáról biztosította az MSZP új elnökét, „legyen végül bárki az”.

Mesterházy csütörtökön lemondott, pénteken jelentették be a tisztújítást

Teljes, felmenő rendszerű tisztújítást ír ki az MSZP – ezt Botka László, a párt országos választmányának elnöke jelentette be pénteken, Budapesten. A nap folyamán Horváth Csaba is jelezte, hogy valószínűleg teljes, felmenő rendszerű tisztújítás lesz a pártban, Puch László pedig azt mondta: átmeneti elnökségben reménykedik.
Mesterházy Attila az EP-választás után négy nappal, csütörtökönjelentette be, hogy pártelnöki és frakcióvezetői posztjáról is lemond.