MSZP: Orbán Viktornak válaszolnia kell arra, hogy besúgó volt-e

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

Az MSZP szerint Magyarország érdeke, hogy a miniszterelnök az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága előtt tisztázza, zsarolható-e, és rajta keresztül az egész ország. A szocialisták azt mondják, Orbánon múlik, mit tesz, mert akkor is elmehet a bizottsági ülésre, ha a testület fideszes többsége ezt nem támogatja.


Lukács Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke tudatta, Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s elnöke levélben kérte „a besúgó múlttal vádolt” Orbán Viktort, hogy a bizottság előtt tisztázza magát. Lukács hozzátette: a miniszterelnök meghallgatását a Fidesz és a Liberálisok kivételével az összes parlamenti párt igényli.

Szerinte a meghallgatás kizárólag Orbán Viktor döntésén múlik, a kormányfő akkor is megjelenhet a nemzetbiztonsági bizottság előtt, ha a testület fideszes többsége ezt nem támogatja.


Ha Orbán Viktornak nincs mit takargatnia, tisztázza magát a bizottság előtt. Ha ezt nem teszi meg, rajta ragad a vád

– írta Lukács Zoltán.

Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben egy jobbikos azonnali kérdésre – igaz-e Simicska Lajos nagyvállalkozó vádja, miszerint a katonaság idején együttműködött a III/IV-es főcsoporttal – kijelentette,


mifelénk az ilyesmit nem cáfolni szokták, hanem visszautasítani... mi célszemélyei voltunk a titkos nyomozásoknak, bennünket zaklattak, bennünket hallgattak le, ránk telepítettek ügynököket, és bennünket gumibotoztak.

Ezen a héten a HVG-ben publikálta Orbán Viktor 1981-ben nyitott úgynevezett A kartonját, amelyet – néhány adat kitakarásával – korábban a kormányfő is közzétett. A hetilap a dokumentumot elemezve arra a megállapításra jutott, hogy Orbán Viktort a katonai elhárítás 1981/82-ben társadalmi kapcsolatként tartotta nyilván.

A parlamenti honlap péntek kora délutáni adatai szerint az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága jövő csütörtökön tartja következő ülését, ami zárt, kihelyezett tanácskozás lesz.