MSZP: ez a 10 párt lehet benne a választási csalásban

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt / MTI/Szigetváry Zsolt

-

A szocialisták egy ismeretlentől kapott dokumentumcsomagra hivatkoznak, amely szerint összesen 10 párt és 10 választókerület is érintett lehet az ajánlások fénymásolásában. Az ellenzéki párt a szóban forgó jelöltek és pártok kizárását követelik a választásból. A Fidesz szerint is ki kell vizsgálni az esetleges jogsértéseket.


Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke csütörtökön bejelentette: néhány nappal korábban egy ismeretlen személy Helmeczy László szabolcsi egyéni jelölt irodájába vitt egy csomagot. Ezt az ellenzéki pártok - mivel nem kezelhetik az adatokat - csak „áttekintően megtekintették” és ez alapján azt „vélelmezik”, hogy valódi ajánlóívek másolatai láthatóak. Mint mondta: az aláírások nagyon hasonlítanak, mindegyik íven van pecsét, sorozatszám, szerepel a jelöltállító szervezet és a jelölt neve is. Az érintett pártok az Új Magyarország Párt, Az Új Dimenzió Párt, a Kisgazdapárt-MIÉP, a Szabad Választók Pártja, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja, a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, a Magyarországi Cigány Párt, az Összefogás Párt, az Elégedetlenek Pártja és a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség. A Szigetvári becslése szerint 8-10 ezer aláírás 10 választókerületből került elő. Ezek Pest 01., Hajdú-Bihar 03. és 04., Szabolcs-Szatmár-Bereg 01. és 02., Budapest 01. és 10., Bács-Kiskun 01., Heves 03., és Zala 03. A kormányváltó pártok még ma eljuttatják a paksamétát a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) és feljelentést is tesznek az Országos Redőr-főkapitányságon választási csalás mellett bűnszervezetben elkövetett személyes adatokkal való visszaélés miatt. Szigetvári Viktor szerint a rendőrségnek és az NVB-nek is még a jövő vasárnapi választás előtt meg kell vizsgálnia a dokumentumokat és döntést kell hoznia az ügyben. A baloldali ellenzék szerint az érintett jelölteket ki kell zárni a választásból és az országos listákat is érintheti az ügy. Szanyi Tibor azt hangsúlyozta: április 7-én kezdődik az ajánlások gyűjtése az európai parlamenti választásokra, ezért is kell az esetleges visszaéléseket mihamarabb felderíteni. Szavai szerint 24 óra alatt ellenőrizni lehet az aláírásokat, hiszen a rendőrség számára hozzáférhető a központi adatbázis a személyi igazolványokon szereplő az aláírásokkal. A rendőrségnek „akkor is intézkednie kell, ha netán azt gondolja, hogy piszok nagy dádát kapna a Fidesz központból” - fogalmazott Szanyi Tibor. Az ellenzéki politikusok szerint lehet összefüggés az általuk most bejelentett eset és egy aláírásokat gyűjtő aktivista által tett feljelentés ügye között. Ez utóbbiról bővebben itt olvashat.


Fidesz: csak a baloldalnak áll érdekében a választási csalás

A Fidesz kommunikációs igazgatója úgy reagált: a közvélemény-kutatási adatokat nézve jelenleg kizárólag a szocialistáknak áll érdekében választási csalást elkövetni. Szerinte a baloldal számít arra, hogy elveszítik a választást, ezért megpróbálják azt illegitimmé tenni. Kocsis Máté felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi választási eljárásban jóval kevesebb jogsértés történt, mint a korábbi választások hasonló időszakában. Szerinte tehát stabil és jól működő a választási rendszer. Hozzátette: ha bármilyen jogsértés felmerül, ők maguk is elvárják, hogy az illetékes szervek vizsgálják ki azt.