MSZP: bűncselekmény történt Kishantoson

Fotó: VS.hu/Hirling Bálint / VS.hu/Hirling Bálint

-

Ha igazak a hírek, amelyek szerint az állami földpályázaton nyertes új bérlők a hétvégén nekiláttak beszántani a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. által korábban elvetett búzát, borsót, napraforgót, akkor olyan bűncselekmény történik Kishantoson, amely felveti a hűtlen kezelés gyanúját - közölte Gőgös Zoltán, az MSZP agrárszakértője.


Az egykori vidékfejlesztési államtitkár szerint azonnal intézkednie kell a kormánynak, és a jogorvoslati eljárások végéig meg kell akadályoznia a kishantosi földekkel kapcsolatos további birtokháborítást. Az ellenzéki politikus a korábbi pályázat megsemmisítését és új pályázat kiírását javasolja, valamint közös fellépést sürget a magyar földvagyonért aggódó szakemberek bevonásával.

A Greenpeace már feljelentést tett az ügyben, folyamatban levő eljáráshoz pedig nem lehet csatlakozni, így az MSZP további lépéseket egyelőre nem tehet.


A kishantosi biogazdaság földjeinek védelmében szombaton a Fejér megyei településen, illetve Budapesten a Vidékfejlesztési Minisztérium előtt is tartottak demonstrációt, amelyen Szél Bernadett LMP-s politikus, Szabó Rebeka, az Együtt-PM szakpolitikusa és Csiba Katalin, az LMP EP-képviselőjelöltje is részt vett, Rodics Katalin, a Greenpeace kampányfelelőse pedig felszólalt. Az „El a kezekkel Kishantostól!” néven szerveződött tüntetés apropója az volt, hogy szombaton reggel Kishantoson munkagépek jelentek meg, és a jelenleg birtokvédelmi eljárás alatt álló biogazdaság 452 hektárnyi területén elkezdték beszántani a terményeket. A kishantosiak feljelentést tettek a gazdák jogtalan tevékenysége miatt, Bitay Márton állami földprogramért felelős államtitkár szerint viszont semmi kivetni való nincs a traktorok szombat reggeli megjelenésében. Bitay a kishantosiak megjelenését provokációnak nevezte. A szombati demonstrációkról itt olvashatnak. A demonstrációt követő éjszaka újabb területeket szántottak be Kishantoson. Ács Sándorné, a föld kezeléséért korábban felelős Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője a VS.hu-nak erről itt nyilatkozott.  Ebben emlékeztetett rá, hogy a területtel kapcsolatos birtokvita még nem zárult le, ám a rendőrség nem avatkozott közbe, noha jogerős bírósági döntés még nem született ebben az ügyben. Szerinte önbíráskodás történt Kishantoson.