Mozgóárusnak álcázott merénylőkre figyelmeztetnek a tengerpartokon

Fotó: MTI/EPA/DPA / ANDREAS GEBERT

-

Német hírszerzők szerint európai tengerparti üdülőhelyek elleni támadásokra készül az Iszlám Állam - írta a Bild.


A beszámoló szerint az olasz hírszerzés arról tájékoztatta német társszervezetét, a BND-t, hogy mozgóárusnak álcázott terroristák öngyilkos merényleteket követhetnek el olaszországi, spanyolországi és franciaországi tengerparti üdülőhelyeken. A feltételezett forgatókönyv alapján a merénylők tömött strandokon automata fegyverrel lövöldözni kezdenek, majd működésbe hozzák a testükre erősített robbanószerkezetet.

"Meglehet, hogy az Iszlám Állam a terror új dimenzióját akarja létrehozni a biztonságosnak hitt nyaralóhelyek megtámadásával - mondta a Bildnek a BND egy magas beosztású munkatársa, rámutatva, hogy "a strandokat alig lehet védeni".

Az olasz hírszerzés szerint a támadók az afrikai Szenegálból érkezhetnek, az IÁ-val szövetséges Boko Haram nigériai terrorszervezet támogatói lehetnek. A Bild idézett olasz sajtójelentéseket is, amelyek szerint a lehetséges terroristák szenegáli kereskedők közül kerülhetnek ki, akik rendszeresen utaznak Afrika és Olaszország között legálisan.

Az IÁ legutóbb tavaly júniusban követett el az olasz hírszerzés által lehetségesnek tartott támadásokhoz hasonló merényletet. A Földközi-tenger egyik legnépszerűbb észak-afrikai üdülőhelyén, a tunéziai Szúszában 38 külföldi turistát lőtt le egy merénylő.