Mozgássérültek és egy Opel Astra a markoló útjában

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Centiről centire halad a volt Hungexpo telek felé a visszafoglalt markológép.


Hosszú még az útja a ligetvédők reggel elfoglalt bázisáig annak a markológépnek, amelyet szeretnének bejuttatni a volt Hungexpo-telekre. A ligetvédők újabb és újabb akadályokat állítanak az oda vezető sétányon. Emeltek akadályt gallyakból, biciklikből, ott parkol a tüntetők demonstrációs autója, egy Opel Astra, egymás után több mozgássérült is érkezett kerekesszékkel. Ahogy halad a jármű, ismét ülősztrájkkal állítanak falat elé.Mécs Imre egykori parlamenti képviselő, 1956-os hős is csatlakozott a tüntetőkhöz, akik között az terjedt el, hogy a rendőrök elvitték a feleségét. A csatatérré változott helyszínen a Greenpeace is jelen van, látni lehetett Lányi Andrást a Levegő Munkacsoporttól, valamint Szabó Rebeka (PM) zuglói alpolgármestert.


A rendőrök a főépülettől már biztosítják a sétányt, a telek bejáratáig, de még órákba telhet, amíg bejutnak a nehézgépekkel. Ahhoz persze előbb fel kellett szabadítani az eszközt egy ligetvédő alól, aki egy órát töltött a markológép tetején. A tüntetők a munkagépek behajtási engedélyét kérték, mire az egyik rendőr azzal válaszolta meg: itt lakik bent a tulajdonosa, haza akar jutni vele.

A sorfalban az egyik rendőr nemtetszését fejezte ki társának a lassú tempó miatt:


„már megint langyosak vagyunk, szőnyegbombázás kellene ezeknek

A ligetvédők a rendőrök intézkedése miatt szintén rendőröket hívtak. Nem tudnak bejutni a kiürített volt bázisukra, ahol sok holmijuk maradt: laptop, bicikli, ruhák, élelmiszerek és egyéb tárgyak. Azok leltározását jelenleg a munkásruhába öltöztetett őrző-védők végzik, akikben egyáltalán nem bíznak. A telekre egyébként valódi munkások is érkeztek, miután a biztonságiakat sikerült bejuttatni a területre.

A reggeli akció idején, amikor minden figyelem a ligetvédők bázisára fókuszálódott, kibontották a Közlekedési Múzeum falát, a BKK sem tétlenkedett, áramtalanította a troli felsővezetékét.

A Városliget Zrt. a VS.hu megkeresésére úgy nyilatkozott, mindent jogszerűen csinálnak mindkét építési helyszínen.