Mozgalom és tüntetés lett a topless biciklizésből Kanadában

Fotó: Getty Images / Ernesto Distefano

-

Több százan tüntettek Ontarióban azért, hogy a nők is mutatkozhassanak nyilvánosan félmeztelenül. A jog szerint ezt már vagy húsz éve megtehetik, de a rendőrök ezt még nem mindig tudják.


Az egész azzal kezdődött, hogy a Mohamed nővérek felső és melltartó nélkül akartak biciklizni a múlt héten az Ontario tartománybeli Kitchenerben, de egy rendőr megállította őket. A férfi rendőrtiszt arra szólította fel őket, hogy takarják el magukat, mert ez a törvény, de Alysha Mohamed szerint nem volt igaza. Amikor a mobiljával rögzíteni akarta az intézkedést, a rendőr feladta, és azt mondta: csak ellenőrizte, hogy a biciklik rendben vannak-e.Alysha Kanadában ismert énekesnőnek számít (Alysha Brilla művésznéven), ezért viszonylag gyorsan mozgalom szerveződött a dologból. Szombaton több százan tüntettek Waterloo városának főterén, sokan közülük félmeztelenül. A rendőrség úgy jellemezte a tüntetést, mint „tiszteletteljes, nyugodt és biztonságos demonstrációt”.Ontarióban egyébként 1996 óta törvényes, hogy a nők félmeztelenül mutatkozzanak. Egy Gwen Jacobs nevű egyetemista harcolta ki, aki még 1991-ben vette le a pólóját egy meleg nyári napon, majd évekig harcolt a bíróságon, miután a rendőrség intézkedett vele szemben. Végül a tartomány fellebbviteli bírósága neki adott igazat. Jacobs maga is részt vett a szombati tüntetésen.

Kanadában több tartományban is születtek hasonló ítéletek, de a rendőrség sok esetben ezeket nem tartja tiszteletben. A CBC New tévécsatorna szerint ez történt a múlt héten Brit Columbiában is, ahol egy Susan Rowbottom nevű nő napozott félmeztelenül egy helyi strandon, amikor egy szövetségi lovasrendőr rászólt, hogy öltözzön fel. Annak ellenére történt ez, hogy a tartomány fellebbviteli bírósága 2000-ben szintén kimondta, hogy a nőknek is joguk van topless mutatkozni.