Moyes önmagát hozta nehéz helyzetbe

Fotó: Getty Images / István Hajdu

-

HÁTTÉR

A Manchester United nyáron kinevezett menedzsere az átmenet biztosítása helyett inkább valami újat kezdett el építeni.


David Moyes a játékvezetőket okolta a Sunderland ellen idegenben 2–1-re elveszített angol Ligakupa-elődöntő után, amely a Manchester Unitednek sorozatban a harmadik veresége volt. Érvei leginkább azon alapulnak, hogy a mérkőzést eldöntő tizenegyest a játékvezető a sokkal messzebb álló asszisztenssel történő konzultáció után ítélte meg (a Liverpooltól kölcsönzött Fabio Borini pedig belőtte). Moyes szerint csapatának rendszeresen meg kell küzdenie a játékvezetőkkel ebben az időszakban, akik talán valóban nem adják meg azt a tiszteletet csapatának, mint amit Sir Alex Ferguson irányítása alatt megkapott. Hasonlóan állnak a dologhoz az ellenfelek: sebzett vadat látnak, vért szimatolnak, és kivéreztetik a hajszárítójától megfosztott, újdonsült menedzserétől már nem rettegő alakulatot. Noha Moyes úgy látja, hogy ebben az elkeseredett időszakban még jobban odateszik magukat a játékosok, a testbeszédük egyáltalán nem olyan, mint Ferguson alatt volt, amikor a dobhártyarepesztő üvöltözés elkerülése végett, sokszor úgy küzdöttek, mintha az életük lenne a tét. Ferguson még mindig ott van a környéken, a közvetítéseken előszeretettel bevágják, főleg a kínos vereségeket követően, és sokak szerint az előd árnyéka csak nagyobb nyomást helyez a nyáron kinevezett David Moyes vállaira. Moyes ellenkezőleg látja, szerinte rengeteg terhet levesz a válláról, ahogyan Sir Bobby Charlton és Bryan Robson közreműködése is sokat segít.


Ha zökkenőmentesebb az átmenet a menedzserváltást követően, nyilván senki nem keresi a probléma megoldását Ferguson jelenlétében, mint ahogyan önmagában valószínűleg tényleg nem oszt vagy szoroz, hogy ott van-e a meccseken – tényleges döntéshozatali joga pedig jelen pozíciójában nincs. Mivel a United kerete eleve komolyabb átalakításra szorul – és nem csak azért, mert túlságosan függ a csapat teljesítménye Wayne Rooney és Robin van Persie játékától –, az talán megkönnyíthette volna Moyes dolgát, ha a nyáron nem megy szembe Ferguson tanácsával, és nem cseréli le a szakmai stábot a saját embereire. Ezzel a feltehetően elsősorban az egója által tanácsolt döntéssel viszont jelentősen megnehezítette a saját dolgát, hiszen az átmenet gyors biztosítása helyett valami teljesen újat kell felépítenie, ami különösen nehéz, mivel csak július 1-én állt munkába. Viszont a tulajdonos Glazer-család is úgy látja, hogy itt újraépítés folyik, hiszen 100 millió fontot bocsátanak Moyes rendelkezésére, és bármely játékos megszerzésében támogatni fogják, akár januárban, akár a nyáron lesz esedékes a transzfer. A rövid távú cél mindenképpen az, hogy a United odaérjen tavasszal a Premier League első négy, Bajnokok Ligája-indulást érő helyének valamelyikére, ennek érdekében pedig Moyes várhatóan erősíteni is fog az aktuális átigazolási időszakban.


A fő kérdés az, hogy mi történik, ha a csapat végül lemarad a BL-ről. A nyáron mindenképp komolyabb renoválás várható a játékoskeretben, azonban az nem világos, hogy a tulajdonosok hogyan értékelnék, ha Moyes első éve kudarcba fulladna. A rendelkezésre álló erőforrások mellett a mai futballban nyilvánvalóan nem jut négy-öt év arra, hogy összerakjon egy bajnokcsapatot. Az viszont szinte mindenki számára rejtély, hogy pontosan mennyi időt kap ahhoz, hogy ütőképessé tegye a csapatot. Angol ligakupa, elődöntő, első mérkőzés Sunderland–Manchester United 2–1 Gólszerők: Giggs (45., öngól), Borini (65., tizenegyesből), ill. Vidics (52.)