Mourinho: „Amikor eljutsz az én szintemre, már nehezen tanulsz mástól"

Fotó: AFP / GLYN KIRK

-

José Mourinho és John Terry is őszintén válaszolt az újságíróknak a Dinamo Kijev elleni BL-meccs előtt. A portugál edző már csak önmagától tanulhat, Terry pedig megválasztja, hogy kit hallgat meg. Nem azt, akinek nagy nulla volt a karrierje.


A Chelsea menedzsere és középhátvédje is nehéz időszakot él meg a Premier League címvédőjének gyatra szezonkezdete miatt. Mourinho másról sem olvashat, mint, hogy mikor rúgják ki, míg Terry – a pletykák szerint – egyike azoknak, akiknek elegük van a portugálból. A Dinamo Kijev elleni szerdai BL-csoportmérkőzés előtt tartott sajtótájékoztatón ők ketten ültek az újságírókkal szemben, és egyikük sem fukarkodott az őszinte szavakkal.

A kicsit késve érkező Mourinhót rögtön arról kérdezték, hogy Roman Abramovics tulajdonos tartotta-e föl, de a portugál szakvezető nem válaszolt a kérdésre.

Azt viszont elmondta, hogy játékosai a Liverpool elleni szombati vereség után is ugyanolyan keményen és tisztességesen végzik a munkájukat, mint eddig. „Mindig ugyanazzal az elszántsággal készülnek, hogy megnyerjék a következő meccset. Így van ez a holnapi mérkőzéssel is.”

„Miért sokkal rosszabbak a csapat eredményei, mint az előző szezonban voltak?”


José Mourinho nehezen talál igazán jó tankönyvet


„Nem tudom megmondani. Több összetevője van, van köztük olyan, amit nem tudok és olyan is, amiről nem akarok beszélni. De mindegyiknek a futballhoz van köze. Nem kívánjuk a világ valamelyik sarkában kialakult társadalmi vagy politikai problémákkal magyarázni a helyzetünket.”

„Jobb edző lett az elmúlt időszakban?”

„Minden nap jobb akarok lenni. Ha csak a rossz eredményekből tanultam volna, most én lennék a világ legrosszabb edzője, mert akkor az elmúlt 15 évben semmit sem fejlődtem volna. De én minden nap fejlődni akarok. Adatokat és meccseket elemzek, edzésterveket készítek minden nap. Ez új nekem, de ettől vagyok egyre jobb.”

De mit is kell ahhoz tennie, hogy még jobb legyen?

„Azt, amit állandóan csináltam eddig is. Tanulni, csakhogy az én helyzetemben nehéz másoktól tanulni. Amikor eléred az én szintemet, ott már nem nagyon tudsz másoktól tanulni. Magadtól kell tanulnod, a saját tapasztalataidból, nap mint nap elemezve a munkádat.”

Mourinho azt is elmondta, hogy a napokban kapott egy emailt egy barátjától, amiben a 2004-ben, a Portóval aratott BL-győzelem utáni mondatait látta viszont, amikor azt találta mondani, hogy egyszer majd az ő karrierjében is lesz idő, amikor rossz eredmények jönnek, de azokkal ugyanolyan őszintén és határozottan fog szembenézni, mint a győzelmei idején teszi. „Tizenegy évet vártam erre, most jött el, amikor már elég erős vagyok hozzá, hogy szembenézzek vele.”


John Terry is meg tudja mondan a frankót, ha rákényszerítik


Eztán következett John Terry, aki ezúttal legalább olyan vitriolos volt, mint Mourinho. Először is kijelentette, hogy a rossz idénykezdet egyetlen oka, hogy a futballisták nem játszanak jól. „Ez a mi hibánk, és nem a menedzser felelőssége. Ha kikapunk, ő mindig vállalja a felelősséget, pedig a pályán mi voltunk, akik nem tudtak nyerni. A játékosok pedig száz százalékig a menedzser mögött állnak. És remélem, most már jobban fog aludni.”

A csípős megjegyzés arra utalt, hogy angol lapok arról cikkeztek tegnap, hogy egy Chelse-játékos – állítólag – azt találta mondani, hogy ő inkább elveszít egy mérkőzést, semmint azért nyerjen, hogy Mourinho megtarthassa az állását.

„Életemben nem hallottam még ilyet egyetlen játékostól sem. Nevetséges, hogy itt ülünk és erről beszélünk.”

Terry egészen biztos benne, hogy az elmúlt hetek, hónapok rossz eredményei nem fognak Mourinho állásába kerülni, elvégre ő a legjobb menedzser, aki csak a csapatot irányíthatja. És ez nem változtat, holmi Robbie Savage féle alakok kritikája, aki életében nem ért el semmilyen eredményt.


De ki az a Robb9e Savage?


„Tudjuk, hogy milyen helyzetben vagyunk, ilyen nyilván jönnek a kritikák. Személy szerint engem is sokan kritizálnak, köztük olyanok, akikre felnézek, akikkel még együtt játszottam. Rio (Ferdinand), Carra (Jamie Carragher), Neville (a Sky Sportsnak dolgozó Gary) a legjobbak, akik ellen csak pályára léptem. Adok a szavukra. Mások szavára viszont nem nagyon adok. Amikor játékosok nulla karrierrel a hátuk mögött, és még azt a karriert is szörnyen rosszul játszották végig... olyanok, mint Robbie Savage. Csomószor megtalált, amit futballistaként persze el kellene viselnem. Ha Rio, Carra vagy Neville mondja, el is viselem, akár egész nap. De mástól? Hát nem!”