Moszul harmada már szabad

-

Az iraki erők Moszul nyugati városrészének nagyjából egyharmadát már visszafoglalták az Iszlám Államtól – közölte vasárnap az iraki terrorellenes erők (CTS) egyik parancsnoka.


A katonák már a sűrűn lakott óvárosba is behatoltak, ahol várhatóan nehéz feladatuk lesz, mert a harci járművek nem férnek el a szűk sikátorokban, és a dzsihadisták itt is könnyen tudnak bevetni orvlövészeket, öngyilkos merénylőket és rejtett robbanószerkezeteket. Becslések szerint mintegy 600 ezer civil lakos rekedt a városban.

Mán asz-Szádi, a CTS tábornoka újságíróknak elmondta: úgy látják, hogy ellenfelük ereje és eltökéltsége egyre gyengül, a jelek szerint kezdik elveszíteni az ellenőrzést a Tigris folyótól nyugatra eső városrészben is, ahol a 40 körzetből nagyjából már 17-et sikerült felszabadítani.

A tábornok arra számít, hogy a nyugati városrészt rövidebb idő alatt tudják majd visszafoglalni, mint a keletit, ahonnan januárban, három hónapig tartó harcok után tudták kiűzni az Iszlám Állam nevű terrorszervezet harcosait.

Nyugat-Moszul felszabadítására három hete indítottak offenzívát. Csak az utóbbi két hétben 65 ezer ember menekült el a városban folyó harcok elől. A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint így már összesen több mint 200 ezren voltak kénytelenek elmenekülni azóta, hogy tavaly október közepén az iraki kormányerők és a velük szövetséges milíciák az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi támogatása mellett átfogó támadást indítottak az Iszlám Állam utolsó iraki fellegvára ellen.