Moszkvában tárgyaltak Szíria sorsáról

Fotó: AFP / VASILY MAXIMOV

-

Az USA és Oroszország rendezni akarja a polgárháborús helyzetet Szíriában.


Katonai együttműködésről tárgyalt John Kerry amerikai külügyminiszter és Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában – írja a Washington Post.

A tárgyalások fő témája az Iszlám Állam elleni katonai együttműködés volt. Az amerikai küldöttség azonban még azt is el akarta érni, hogy Moszkva is lépjen fel az al-Kaidával szemben. A lap szerint a tervezett együttműködés kiterjedne a két ország közötti hírszerzés összehangolására, a likvidálandó célpontok egyeztetésére és a két terrorszervezet elleni közös hadműveletekre.

A lap idézi John Kerryt, miszerint nem volt túl optimista az elmúlt egy év tapasztalatai alapján, mert nem történt meg a katonai összehangolás az oroszok és az amerikaiak között, ezért nem látta, hogy mi lesz a kimenetele a tanácskozásnak. A külügyminiszter amiatt is aggódott, hogy Putyin a jövőben is meg fogja-e szegni a tűzszüneti megállapodásokat.


Szíriában mindenki lő mindenkire


A két politikus és küldöttségük egyperces csenddel emlékeztek meg a nizzai terrortámadás áldozatairól. Kerry azt mondta, sajnálatos, hogy a különböző külügyi vezetőknek szinte hetente kell már részvétet nyilvánítaniuk a terrortámadások miatt. A terrorizmus egyik legfőbb forrásának, a


terroristák keltetőgépének

nevezte Szíriát.


Lassan alakulnak az együttműködés feltételei


John Kerry Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott egyeztetése után azt mondta, hogy olyan lépésekről is tudtak beszélni, amelyek a szíriai rezsim tűzszünetsértéseit és az an-Nuszra Front terrorakcióit is megakadályozhatnák.

Ezeket a részleteket azonban nem hozzák még nyilvánosságra, mert


ezek a lépések nem a bizalmon alapulnak.

A Fehér Ház szóvivője arról beszélt, hogy az Obama-adminisztráció szerint Moszkvának az Iszlám Államot és az al-Kaidához tartozó an-Nuszra Front állásait kellene bombáznia, és nem az Aszád-ellenes erőket. A szóvivő szerint Moszkva gyakran beszél a terrorizmus elleni harcról, és ezt arra használja fel, hogy katonai erejével az Aszád-rendszert segítse, közben pedig az amerikai akciókat gyöngíti.


Orosz katonai gépek Szíriában


Az orosz elnöki szóvivő szerint John Kerry és Vlagyimir Putyin megbeszélésén nem került szóba a közvetlen orosz–amerikai katonai együttműködés kérdése Szíriában. Mint mondta: Szíria ügyében van információcsere a két ország között, de a felek nem közeledtek egy reális együttműködéshez.


Aszád még bízik

Bassár el-Aszád szíriai elnök az orosz–amerikai tanácskozás előtt azt nyilatkozta a NBC Newsnak, hogy az orosz elnök soha nem mondta neki, hogy a szíriai konfliktus megoldása érdekében távoznia kellene a hatalmából, ellentétben a nyugati hatalmakkal, amelyek sürgetik, hogy tegye meg ezt.

A szíriai elnök azt is mondta, nem tart attól, hogy Putyin és John Kerry amerikai külügyminiszter olyan alkut kötne, amely a hatalomból való távozásra kényszerítené őt.

„Az orosz politika nem alkukon, hanem értékeken alapul” – jelentette ki Aszád.